Bezienswaardigheden Sicilië | Wat te zien en te doen in Sicilië?

Sicilië heeft de bezoeker heel wat te bieden. Het zit vol met historie. Je vind er al overblijfselen uit de tijd van ver voor Christus en de Griekse en Romeinse bezetting. Voeg daar de middeleeuwse stadjes en de vele natuurparken bij en je hebt een fantastische reisbestemming. De meest bekende attracties zijn makkelijk met de auto te bereiken. Sicilië is helemaal ingericht op de bezoeker. Maar er zijn ook nog wat minder bekende bezienswaardigheden in Sicilië. Hiervoor moet je vaak wel wat meer moeite doen. Wij hebben de keuze gemaakt niet het hele eiland in een keer te doen. Maar ons te richten op het Oosten en het zuiden. Hieronder vind je de attracties en bezienswaardigheden op Sicilië die wij hebben bezocht.

Bezienswaardigheden Oost Sicilië

Etna Noord - Monti Sartorius

De Etna kun je zowel aan de Noord- als aan de Zuidkant bezoeken. De noordkant is veel minder bekend. Maar ook aan de noordkant zijn hele mooie dingen te bezoeken, zoals de Monti Sartorius. Deze leuke kindvriendelijke wandeling voert door een wit berkenbos met aszwarte kegelvormige heuvels en dennenbos via lavavelden en kraterranden naar de Monti Sartorius. Tijdens deze 1,5 uur durende wandeling (3,9 km) in Etna Noord krijg je veel verschillende landschappen te zien.

Lees het hele artikel over Monti Sartorius

Etna Zuid - Kabelbaan en hoofdkraters

De bekendste excursie in Sicilië is die naar de top van de Etna met de kabelbaan bij het bergstation Rifigio Sapienza. Hier vind je kraters en prachtige uitzichten. Vlak bij de parkeerplaats kun je de mooie Silvestri krater bezoeken. De hoofdkraters kun je bereiken met de kabelbaan of door vanaf het bergstation omhoog te wandelen. Vanaf het bovenstation van de kabelbaan kun je wandelend of met de terreinbus naar het uitzichtpunt bij de berghut Rifigio Filosofo.

Lees het hele artikel over Etna Zuid

Alcantara kloof

De Alcantara kloof (Gole dell'Alcantara) is een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Sicilië. Het is ontstaan door een uitbarsting van de Etna. Er zijn verschillende manieren om de kloof te bezoeken. De meeste bezoekers kiezen ervoor de kloof te bezoeken vanaf het bezoekerscentrum Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico. Maar je kunt ook verschillende tours boeken zoals jumping, body-rafting, canyoning of een combinatietour Etna/Alcantara.

Lees het hele artikel over de Alcantara kloof

Taormina

De meest bekende plaats in het Noordoosten van Sicilië is Taormina. Deze middeleeuwse stad is niet alleen bezienswaardig, maar barst ook van de restaurants, souvenirwinkels en barretjes. Langs de Corso Umberto liggen de meeste grote bezienswaardigheden. Kijk ook even de mooie verschillende aangrenzende steegjes in. Het Amfitheater is de belangrijkste trekpleister van de stad. Het theater is 200 voor Christus door de Grieken gebouwd.

Lees het hele artikel over Taormina

Siracusa

De mooiste stad aan de oostkust in Sicilië is naar onze mening Siracusa. En dan met name het stadsdeel dat op een eiland ligt: Ortigia. In dit grotendeels autovrije deel van Siracusa vind je hele leuke straatjes, een markt en een prachtige dom. Ortigia bruist. Er zijn volop terrasjes, restaurants en bars te vinden. Naast Ortigia is het archeologisch park (Neapolis) in Siracusa een grote trekpleister. Je vind hier opgravingen uit de Romeinse en Griekse tijd.

Lees het hele artikel over Siracusa

Necropolis Pantálica

In het Oosten van Sicilië vind je de necropolis van Pantálica. Hier vind je in een imposante kloof met meer dan 5000 grafkamers uit de 13e – 18e eeuw voor Christus. Het is een van de grootste archeologische vindplaatsen van Sicilië en staat ook op de Unesco werelderfgoed lijst. Pantálica is nog niet zo heel erg bekend bij het grote publiek. Wij vonden het een van de mooiste sites in Sicilië die we bezocht hebben. Pantálica is te bereiken via Sortino en Ferla.

Lees het hele artikel over Pantálica

Ragusa

Ragusa is een mooie barokke stad in het zuidoosten van Sicilië. Het bestaat uit twee delen, waarvan het oudere deel “Ragusa Ibla” op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. De stad ligt wat verder van de vliegvelden vandaan, waardoor deze stad nog wat minder wordt aangedaan door toeristen. Het is een prachtige stad waar veel te zien is. Met name de Piazza Duomo met de dom en het uitzicht vanaf de Via Scala zijn een must see.

Lees het hele artikel over Ragusa

Valle dei Templi

In Agrigento in het zuiden van Sicilië vind je bovenop een heuvel de Valle dei Templi (vallei van de tempels). Deze Unesco wereld erfgoed site herbergt een aantal zeer goed bewaard gebleven Griekse tempels. Deze tempels dateren al van ongeveer 500 voor Christus en het is dus vrij uniek dat deze nog zo goed dat je ze nog zo kunt zien. De tempels liggen allemaal aan een straat. Er zijn twee parkings en vanuit deze parkings loop je over de “heilige straat” langs alles op.

Lees het hele artikel over Valle dei Templi

Scala dei Turchi

Scala dei Turchi (de Turkse trappen) is een witte kalkstenen klif aan de kust in Zuid Sicilië. Deze is door wind en regen zodanig uitgesleten dat er trappen zijn ontstaan. Je vind de klif vlak bij Agrigento in het zuiden van Sicilië in het plaatsje Realmonte. De naam heeft het gekregen omdat de Turken vroeger hier hebben aangelegd met hun schepen en via de trappen naar boven zijn gekomen. Je kunt de Turkse trappen bezichtigen vanaf uitzichtpunten langs de weg en bovenop de rots.

Lees het hele artikel over Scala dei Turchi

Capo Bianco

Het zuiden van Sicilië staat bekend om haar mooie kustlijn met witte kalksteen rotsformaties. Heel bekend is de Scala dei Turchi. Niet heel veel verder vind je Capo Bianco. Ook hier vind je prachtige kalksteen rotsformaties, maar dan zonder de massa aan toeristen. Capo Bianco kun je vinden vlak bij de parkeerplaats van de archeologische site Eraclea Minea. Hier start een wandelpad met uitzicht op de rotsen. Het mooiste zijn de rotsen echter vanaf het strand.

Lees het hele artikel over Capo Bianco