Alcantara kloof | Gole dell’Alcantara | Mooiste kloof van Sicilië

Wandelend, jumpend of via de rivier door de spectaculair gevormde Alcantara kloof

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Alcantara kloof – de mooiste kloof van Sicilië

De Alcantara kloof (Gole dell'Alcantara) is een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Sicilië. Het is ontstaan door een uitbarsting van de Etna. De lava kwam in aanraking met water en stolde snel. Vervolgens heeft een aardbeving dit stuk lava gespleten. Dit heeft geleid tot een prachtige kloof met mooie basaltzuilen.

Er zijn verschillende manieren om de kloof te bezoeken. De meeste bezoekers kiezen ervoor de kloof te bezoeken vanaf het bezoekerscentrum Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico. Hier is de kloof het hoogst en is er de mogelijkheid een stuk door de Alcantara rivier de kloof in de te lopen. Daarnaast kun je hier recreëren op het kleine strandje naast de rivier. Maar je kunt ook verschillende tours boeken zoals jumping, body-rafting, canyoning of een combinatietour Etna/Alcantara.

Wandelingen Alcantara kloof bovenlangs

Er zijn verschillende wandelingen te maken vanuit het bezoekerscentrum. Deze hebben verschillende kleuren:

  • Oranje – The Alcantara Gorges trail
  • Paars – Eleonora trail
  • Groen – The Mediterranean garden trail

De allermooiste wandeling in de Alcantara kloof vanaf het bezoekerscentrum is zonder meer de Alcantara Gorges trail (1,2 km). De wandeling leidt door de botanische tuin en is niet heel spectaculair, maar de uitzichtpunten wel! De wandeling is eenvoudig met wat trappen en bij de uitzichtpunten moet je soms over wat rotspaden heen. Deze wandeling is helaas niet gratis. Je kan er alleen in via het bezoekerscentrum.

Voor de andere twee wandelingen hoef je niet te betalen. De Eleonora trail heeft nog een mooi uitzichtpunt op het begin van de kloof.

Pootje baden en wandelen alcantara kloof onderlangs

Naast de wandeling is het strand de grote trekpleister van de Alcantara kloof. Zeker in de zomer is dit een populaire bestemming. Je kunt dan heerlijk pootje baden in het water van de Alcantara rivier. Het strand ligt vlak voor het begin van het mooiste stuk van de kloof. Je kunt vanaf hier een stuk de kloof inlopen. Hoe ver is afhankelijk van de waterstand op dat moment. Ook hiervoor wordt entree geheven. Er is een combinatieticket te koop voor zowel de Alcantara Gorges trail als het strand. Je kan dan met de lift naar boven en beneden.

Canyoning, jumping, body rafting en moutainbiken in Alcantara kloof

Zoek je meer adrenaline. Ook dit is mogelijk in de kloof. Er is de mogelijkheid voor canyoning, jumping, body rafting en mountainbiken in en in de omgeving van de Alcantara kloof. Aanbieders vind je in de grote toeristische plaatsen en ook online zijn er mogelijkheden om tours te boeken:

Met de auto naar de Alcantara kloof

Het bezoekerscentrum vind je door in je navigatiesysteem Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico in te geven. Er is een redelijk grote parkeerplaats waar je om een “bijdrage” wordt gevraagd.

Georganiseerd naar de Alcantara kloof

Vanuit diverse toeristische plaatsen worden tours aangeboden naar de Alcantara kloof. Vaak gaan deze in combinatie met een bezoek aan de zuidkant (kabelbaan) van de Etna. Ook online kun je diverse excursies vinden via Viator en GetYourGuide.

Is de kloof kindvriendelijk?

Het deel bij het bezoekerscentrum is prima te doen met kinderen. De wandeling is niet lang en het strand vinden ze geweldig. De uitzichtpunten zijn afgezet. Het is niet geschikt voor buggy’s i.v.m. trappen en rotspaden. De kindvriendelijkheid van de tours is per tour verschillend.

Eten en drinken

Bij de entree van het bezoekerscentrum is een restaurant.

Kleding en schoenen

De wandeling bij het bezoekerscentrum kan gemaakt worden op gewone schoenen. Wandelschoenen is wel prettig op de rotspaden, maar niet noodzakelijk. Als je beneden in de rivier wilt waden zijn waterschoenen erg prettig. Zorg voor korte kleding, als je niet wil dat je broek nat wordt. Voor de overige wandelingen zijn wandelschoenen wel beter.