Capo Bianco | onontdekte witte kalksteen formaties in Sicilië

Het onbekende alternatief voor Scala dei Turchi

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Capo Bianco

Het zuiden van Sicilië staat bekend om haar mooie kustlijn met witte kalksteen rotsformaties. Heel bekend is de Scala dei Turchi. Niet heel veel verder vind je Capo Bianco. Ook hier vind je prachtige kalksteen rotsformaties, maar dan zonder de massa aan toeristen.

De witte kalksteenformaties van Capo Bianco kun je vinden vlak bij de parkeerplaats van de archeologische site Eraclea Minea. Vanaf de parkeerplaats start een wandeling waar je in eerste instantie de witte rotsen van bovenaf kunt bekijken. Je hoeft alleen maar het grindpad te volgen. En af en toe even van het pad af te gaan en over de kliffen heen te kijken. Op verschillende plekken zijn de witte kalksteen rotsen te bezichtigen. Het mooiste zijn de rotsen echter vanaf beneden. Daarvoor moet je het strand op.

Om het strand te bereiken moet je het pad helemaal uitlopen. Bij het laatste uitzichthuisje kun je links voor het huisje naar beneden afdalen. Via het gras langs de rivier kun je het strand bereiken. Op het strand zie je helemaal links aan het einde een mooie kalksteenformatie. Daar moet je naar toe lopen. Bij eb kun je om die rots heen en daar vind je het mooiste gedeelte van de witte kalksteenformaties. Wij hebben even moeten wachten tot het eb was, maar met een strand in de buurt vermaakte we ons wel. Als je nog meer witte kalksteenformaties wilt zien, moet je door het water om de uitstekende witte kalksteenrots heen. Vervolgens loop je dezelfde route terug. De Rother wandelgids Sicilië beschrijft een rondwandeling bij Capo Bianco. Deze kun je alleen bij eb maken.

Route en parkeren Capo Bianco

De wandeling start vanaf de parkeerplaats van Eraclea Minea. Het is geen hele grote parkeerplaats, maar in het laagseizoen is er voldoende plek. In het hoogseizoen kan het zijn dat je wat verder weg moet parkeren.

Eraclea Minoa, Sicily, Italië

Is Capo Bianco Kindvriendelijk?

De wandeling is goed te doen met kinderen. De wandeling voert over aangelegd grindpad en strand en is niet heel lang (4 km heen en terug). Uiteraard moet je ze bij de kliffen wel even in de gaten houden. Er is geen schaduw dus ze kunnen het wel snel warm krijgen. De wandeling is niet geschikt voor buggy’s.

Eten en drinken Capo Bianco

Er is niets te verkrijgen op het strand en bij Eraclea Minea.

Kleding en Schoenen

Voor de wandeling boven heb je schoenen nodig. Deze zijn op het strand ook wel fijn aangezien hier veel stenen liggen. Voor het strandgedeelte kunnen waterschoenen ook prima. Zorg ook voor voldoende water en zonbescherming.

Lees ook onze andere artikelen over Sicilië