Etna Noord – Wandelen naar Monti Sartorius

Prachtige wandeling met veel verschillende landschappen op Etna Noord

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Etna Noord – Monti Sartorius

De Etna kun je zowel aan de Noord- als aan de Zuidkant bezoeken. De noordkant is veel minder bekend. Maar ook aan de noordkant zijn hele mooie dingen te bezoeken, zoals de Monti Sartorius.
Deze leuke kindvriendelijke wandeling over lavapaden voert door een wit berkenbos met aszwarte kegelvormige heuvels en dennenbos via lavavelden en kraterranden naar de Monti Sartorius. Tijdens deze anderhalf uur durende wandeling (3,9 km) in Etna Noord krijg je veel verschillende landschappen te zien.

De wandeling begint bij de groene slagboom op de weg van Milo naar Rifugio Citelli. De start van de wandeling wordt gemarkeerd door een bruin bord met daarop Monti Sartorius (s.l.m. 1667 m). Na de slagboom volg je het pad, waar je in eerste instantie links aanhoudt. Wil je meteen de naar de Monti Sartorius dan moet je rechts aanhouden.

Via het berkenbos en dennenbos kom je bij een berghut uit. Hier ga je rechtsaf naar de prachtige lavavelden om vervolgens via kraterranden een lus te maken bij de Monti Sartorius en weer terug te lopen naar de uitgang. Vanaf de Monti Sartorius heb je een mooi uitzicht over zowel het berkenbos als de oostkust. De route is gemarkeerd met verfstippen en soms een bord.

Een uitgebreide beschrijving van deze wandeling vind je in de Rother wandelgids Sicilië en de Eolische eilanden.

Begeleide trektocht Sartorius gebergte

Het is ook mogelijk om een begeleide trektocht te maken door het Sartorius gebergte. Die kun je boeken via o.a. GetyourGuide.

Route en parkeren Etna Noord - Monti Sartorius

Deze plek op Etna Noord is alleen met de auto te bereiken. Wij hebben ervoor gekozen de auto vooraf in Nederland te huren via Sunny Cars (volledig verzekerd, geen eigen risico). Onze navigatie hebben wij op Rifugio Citelli ingesteld en zijn via het dorp Milo naar boven gereden. Etna Nord/ Rifugio Citelli wordt goed aangegeven. De weg voert door lavavelden met uitzicht op de Etna omhoog. Ga vervolgens op zoek naar het bruine bord Monti Sartorius (rechterkant van de weg). Deze vind je ongeveer een kilometer voor Rifugio Citelli. Parkeren kun je aan de kant van de weg. Er is een kleine parkeerplaats en anders moet je iets verder door rijden.

Sentiero Monti Sartorius, Linguaglossa, Sicilia, Italië

Is het kindvriendelijk?

De wandeling is redelijk vlak op de Monti Sartorius na. Het is goed te doen met kinderen. Er zijn wat afgronden op sommige plekken dus houdt ze wel bij je. De wandeling is niet geschikt voor buggy’s door de rotsen en het mulle lavazand.

Eten- en drinken

Bij het vlakbij gelegen Rifigio Citelli kun je wat eten en drinken.

Kleding en schoenen

Wandelschoenen zijn aan te raden aangezien je over rotsen en mul zand wandelt. Met sneakers lukt het ook wel maar is wat minder comfortabel en ze komen onder het stof te zitten. De Monti Sartorius ligt op ongeveer 1.700 meter. Het is er dus wat koeler en de wind heeft vrij spel. Zorg dat je hier op voorbereid bent, door een trui of windjack mee te nemen. Zeker in het voor- en naseizoen. En vergeet je zonnebrand niet. Een deel van de route heeft geen schaduw.

Lees ook onze andere artikelen over Sicilië