Necropolis van Pantálica | Rotsgraven Sicilië

Ga op zoek naar de meer dan 5000 rotsgraven in de Valle dell’Anapo

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Pantálica

In het Oosten van Sicilië vind je de necropolis van Pantálica. Hier vind je in een imposante kloof met meer dan 5000 grafkamers uit de 13e – 18e eeuw voor Christus. Het is een van de grootste archeologische vindplaatsen van Sicilië en staat ook op de Unesco werelderfgoed lijst. Pantálica is nog niet zo heel erg bekend bij het grote publiek. Wij vonden het een van de mooiste sites in Sicilië die we bezocht hebben.

Pantálica is te bereiken via twee kanten. Er is een toegangsweg via Sortino en een via Ferla. Het ligt in het prachtige natuurgebied van de Valle dell’Anapo. De rivier Anapo loopt hier dwars doorheen. Veel Italianen komen hier dan ook om te picknicken en te zwemmen. Je kunt hier prachtige wandelingen maken. Een mooie wandeling staat beschreven in de Rother wandelgids Sicilië. Ook bij het bezoekerscentrum van Pantálica kun je verschillende korte en lange wandelingen krijgen. Deze vind je aan de weg tussen Ferla en Pantálica.

Wil je niet te veel wandelen dan kun je ook de hoogtepunten met de auto bereiken. Je kunt Pantálica dan het beste de toegangsweg via Ferla nemen. De weg stopt namelijk bij Necropoli Nord en de overige hoogtepunten zijn vanuit Sortino dan alleen wandelend te bereiken of je moet om Pantálica heen rijden.

Must sees Pantálica

Wat je zeker niet moet missen is het uitzichtpunt bij Necropoli Nord. Hier vind je een mooi uitzichtpunt op heel veel grafkamers. Deze is zowel van Sortino als vanaf Ferla te bereiken. Je kunt hier helemaal naar beneden wandelen naar de Anapo rivier en deze oversteken als je dat wilt. Een ander hoogtepunt is Necropoli di Filiporto. Ook hier vind je een mooi uitzicht over de vallei en je kunt hier langs verschillende rotsgraven lopen. De Necropoli Sud is ook goed te bereiken vanaf het zelfde punt.

Parkeren Pantálica

Er zijn kleine parkeerplaatsen beschikbaar. Deze zijn snel vol en het is de vraag of je deze moet gebruiken. Ze zijn onverhard en de kans dat je vast geparkeerd wordt, is vrij groot. Zeker bij Necropoli Nord. Betere optie is om je auto langs de kant van de weg te parkeren. Bij voorkeur al in de richting waar je daarna heen wilt.

Pantalica - Necropoli Sud, Sortino, Sicilia, Italië

Pantalica - Necropoli Nord, Sortino, Sicilia, Italië

Pantálica bezoeken met gids

Het is ook mogelijk een begeleide wandeltocht in de necropolis van Pantálica te boeken. GetyourGuide biedt een aantal excursies aan onder begeleiding.

Is het kindvriendelijk?

De uitzichtpunten zijn goed met kinderen te doen. Het wandelen gaat over rotsachtig pad met veel hoogteverschillen. Voor hele kleine kinderen is dit lastig en zwaar. Het oversteken van de rivier gaat over stenen over het water.

Eten- en drinken

Er staat soms een kraampje bij necropoli di Filiporti waar je wat te eten en drinken kunt kopen.

Kleding en schoenen

Draag goede wandelschoenen en zorg voor goede zonprotectie. Vermijd in de zomer de warmste tijdstippen.

Lees ook onze andere artikelen over Sicilië