Scala dei Turchi (de Turkse trappen) | Witte rotskust Sicilië

Beklim de trappen van de mooie witte klif vanaf het strand bij Realmonte Sicilië

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Scala dei Turchi

Scala dei Turchi (de Turkse trappen) is een witte kalkstenen klif aan de kust in Zuid Sicilië. Deze is door wind en regen zodanig uitgesleten dat er trappen zijn ontstaan. Je vind de klif vlak bij Agrigento in het zuiden van Sicilië in het plaatsje Realmonte. De naam heeft het gekregen omdat het verhaal gaat dat de Turken vroeger hier hebben aangelegd met hun schepen en via de trappen naar boven zijn gekomen om de bewoners aan te vallen. Je kunt de Turkse trappen bezichtigen vanaf uitzichtpunten langs de weg en bovenop de rots.

Uitzichtpunten Scala dei Turchi

Er zijn meerdere uitzichtpunten langs de weg SP68 in Realmonte. (Navigatie Google maps: Belvedere Scala dei Turchi). Je kunt hier parkeren langs de weg en als dit vol is, is er een parkeerplaats (betaald). Je kunt ook parkeren bij de parking bij de trap naar beneden naar het strand en dan een stuk langs de weg naar het uitzichtpunt lopen.

Scala dei Turchi beklimmen

De Scala dei Turchi beleef je het beste als je er bovenop staat. De klif is alleen te bereiken vanaf het strand. Dit strand kun je bereiken door de trappen naar beneden te nemen bij restaurant Lido de Scala dei Turchi (Navigatie Google maps: restaurant Lido de Scala dei Turchi). Als je de trappen bent afgedaald, loop dan op het strand naar rechts. Je ziet de kalkstenen klif al liggen. Als je iets meer naar de waterkant loopt, krijg je een prachtig uitzicht op de zijkant van de klif met de helderblauwe zee en het strand op de voorgrond. De trappen bevinden zich aan de andere kant van de klif. Hiervoor moet je dus de rots op.

Bovenop de rots heb je pas daadwerkelijk door hoe mooi de Scala dei Turchi is. Ga lekker op de trappen zitten en geniet van het uitzicht en de mooie blauwe zee. De verschillende vormen zijn ook mooi voor fotografie.

Tours Scala dei Turchi

Vanuit diverse plaatsen worden tours verzocht die Scala dei Turchi aandoen. Als je geen beschikking hebt over een auto is dat de manier om toch bij Scala dei Turchi te komen. Daarnaast worden er vanaf diverse plaatsen ook boottochten aangeboden langs de kust waar Scala dei Turchi onderdeel van is.

Is het kindvriendelijk

De rots is goed te beklimmen met kinderen. Houdt kinderen weg van de klif rand en ga in geen geval de smallere trappen aan het einde op (ook zelf niet).

Eten en drinken

Zowel op het strand als boven langs de weg zijn diverse bars en restaurants.

Kleding

Het beste kun je omhoog lopen op je blote voeten. Dan heb je de meeste grip. Voor het strand en de trappen heb je slippers of schoenen nodig. Zonnebescherming is echt nodig aangezien er meestal weinig schaduw is.

Werkzaamheden

Er zijn wat instortingen geweest en dat zijn ze aan het repareren. Het kan voorkomen dat er werkzaamheden plaatsvinden. Mogelijk sluiten ze de klif dan af. Het is altijd even goed om vooraf te informeren (bij hotel of huiseigenaar) of de Scala dei Turchi bezocht kan worden. De uitzichtpunten en uitzicht vanaf het strand zijn natuurlijk wel gewoon te bezoeken.

Strand

Er ligt een heel mooi groot strand bij de Turkse trappen. Strand en de witte kliffen zijn dus prima te combineren.

Lees ook onze andere artikelen over Sicilië