Valle dei Templi | Griekse tempels Sicilië

Loop langs de mooie tempels van de oude Griekse stad Akragas | vallei van de tempels

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Valle dei Templi (Vallei van de tempels)

In Agrigento in het zuiden van Sicilië vind je bovenop een heuvel de Valle dei Templi (vallei van de tempels). Deze Unesco wereld erfgoed site herbergt een aantal zeer goed bewaard gebleven Griekse tempels. Deze tempels dateren al van ongeveer 500 voor Christus en het is dus vrij uniek dat deze nog zo goed dat je ze nog zo kunt zien. De tempels liggen allemaal aan een straat. Er zijn twee parkings en vanuit deze parkings loop je over de “heilige straat” langs alles op. Het wandelen door de Valle de Templi geeft een goed beeld van de omvang van deze Griekse stad.

Er zijn naast tempels ook necropolissen, graven en stadsmuren te zien. Wij vonden dit de mooiste Archeologische site die we gezien hebben tijdens ons trip door Sicilië.

Wat moet je zeker zien in de Valle dei Templi?

De absolute sterattractie is de tempel van Concordia. Deze is nog vrijwel intact en vind je in het midden van de “heilige straat”. Ook de tempel van Juno en tempel van Heracles zijn prachtig om te zien.

De grootste tempel. De tempel van Zeus is helaas helemaal ingestort. Hier loop je door de ruïnes van deze immens grote tempel. Tussen de ruïnes vind je nog een beeld van Atlas in het middenvak.

Tickets en parkeren Valle de Templi

De Valle de Templi is een populaire attractie. Tickets zijn verkrijgbaar bij een van de twee entrees. Hier vind je ook parkeerplaatsen.

Entree 1: Bij de tempel van Zeus (Viale Caduti di Marzabotto)

Entree 2: Bij de tempel van Juno (Strada provinciale 4).

Meer info over tickets en prijzen vind je op de website van Valle de Templi. Er staan vaak lange wachtrijen voor de ticketoffice. Een veel gekozen optie is om de tour met een gids te doen. Je slaat dan de wachtrij over. Er zijn twee ingangen. Lees goed bij welke ingang je moet zijn. Dit is meestal de ingang bij de Tempel van Juno.

Tours Valle dei Templi

Ben je niet in het bezit van een auto. Er worden vanuit verschillende plaatsen tours aangeboden. Veelal worden in deze tours ook andere highlights van Sicilië meegnomen. Houdt er wel rekening mee dat de entreetickets hier vaak niet bij in zitten. Daarnaast kun je Valle dei Templi ook op verschillende manieren ontdekken. Bijvoorbeeld met een gids of met een e-scooter:

 

Is Valle dei Templi Kindvriendelijk?

Valle dei Templi is prima met kinderen te bezoeken. Zijn de kinderen moe na het lopen van de “heilige straat” dan rijdt er een treintje tussen de tempel van Juno en de tempel van Heracles om je terug te brengen (tegen betaling).

Eten en drinken

Bij de ingang staat een kraampje waar je wat te eten en drinken kunt kopen. In het park is een restaurant/bar en kun je Granite ijs krijgen.

Kleding en schoenen

Zorg voor goede schoenen. Wandelschoenen is niet nodig, maar slippers lopen niet fijn. Denk daarnaast aan zonbescherming. Valle dei Templi ligt boven op een heuvel en er is weinig schaduw.

Lees ook onze andere artikelen over Sicilië