Wat is er te zien en te doen in Taormina? | Bezienswaardigheden en tours

Taormina, het toeristische hart van Sicilië

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Wat is er te zien en te doen in Taormina?

De meest bekende plaats in het Noordoosten van Sicilië is Taormina. Deze middeleeuwse stad is niet alleen bezienswaardig, maar barst ook van de restaurants, souvenirwinkels en barretjes. Een echte toeristische plaats dus.

De oude binnenstad

Taormina is van oorsprong Grieks. Je vind er nog wat overblijfselen van in deze stad zoals mozaïeken, muren en het Amfitheater.

Vanaf de parkeerplaats (Porta Catania Car Park) loop je zo de stad in. Je start bij de gelijknamige stadspoort. Vanaf hier begint een lange hoofdstraat (Corso Umberto) waar de meeste bezienswaardigheden aan liggen. Vergeet niet regelmatig de verschillende aangrenzende steegjes in te kijken want die zijn vaak heel erg mooi.

De eerste hoofdbezienswaardigheid die je tegenkomt, is de Duomo. Deze kun je ook gratis bezoeken. Als je vanaf het Duomo plein iets naar boven loopt naar het Piazza Del Carmine met gelijknamige kerk vind je een mozaïek van 200 voor christus. Je kunt eventueel bovenlangs nog een stukje doorlopen en dan weer terugkeren naar de hoofdstraat.

Na het passeren van de klokkentoren kom je op het Piazza IX april waar je twee mooie kerken vind. De San Giuseppe is nog in bedrijf als kerk. De andere dient als bibliotheek. Dit is het mooiste plein van Taormina.

Vervolg je weg over de Corso Umberto en loop naar de Largo S. Caterina. Hier vind je het Palazzo Corvaja. Een van oorsprong Arabisch paleis waar nu het informatiecentrum is in gevestigd. Je vind hier ook het Romeins theater en de kerk van Santa Catarina. Vanaf hier loop je door naar het Griekse Amfitheater via de Via Teatro Greco.

Grieks-Romeins Amfitheater Taormina

Het Amfitheater is de belangrijkste trekpleister van de stad. Het theater is 200 voor Christus door de Grieken gebouwd en later uitgebreid door de Romeinen. Het is een behoorlijke groot theater met mooi uitzicht op de zee en de oude stad. En als het zicht goed is zie je ook de Etna hiervandaan op de achtergrond liggen. Er staat nog veel van dit theater overeind. Je kunt het theater van bovenaf en onderaf bezoeken. Ook kun je er nog een stuk omheen wandelen. Er wordt voor het Amfitheater wel entree gevraagd.

Isola Bella

De Isola Bella is een schiereiland voor de kust van Taormina. Eigenlijk is het een grote rots. Deze kun je bereiken door de kabelbaan (Funivia) te nemen vanuit de Via Luigi Pirandello. Het is te bewandelen. Zorg wel voor iets aan je voeten. De meeste bezoeken het eiland voor het kleine strandje. Als het vloet is, bestaat de kans dat het pad naar het eiland onder water staat. Houdt hier rekening mee.

Isola Bella kun je ook bereiken via een boottocht langs de kust van Sicilië.

Leuk om te doen in Taormina

De meeste bezienswaardigheden liggen dan wel langs de Corso Umberto. Wil je wat meer rust dan vind je ook leuke straatjes wat verder naar beneden toe. Ook hier zijn volop restaurants en bars te vinden. De Via di Giovanni is bijvoorbeeld zo’n leuk kleurrijk straatje. Je vind hier bar Bamba waar je heerlijk Granite ijs kunt krijgen.

En wil je de stad op een heel andere manier beleven dan kun je een tandem paragliding excursie boeken.

Parkeren Taormina

Er zijn diverse parkeerplaatsen om en nabij de stad. Wij hebben zelf gekozen om te parkeren bij Porta Catania Car Park. Je loopt vanaf deze parkeerplaats zo de stad in. Andere mogelijkheid is te parkeren aan de andere kant van de Corso Umberto bij Porta Pasquale. Beide zijn grote parkeergarages.

Tours en excursies Taormina

Taormina is voor veel bezoekers hun uitvalbasis. Het ligt dicht bij de Etna, dus daar gaan veel excursies naar toe. Maar er worden vanuit Taormina ook excursies naar plekken verder weg op het eiland georganiseerd. En uiteraard is er in de stad zelf ook van alles te beleven.

Is Taormina Kindvriendelijk?

Taormina is prima te doen met kinderen. Het kan er wel druk zijn. Dus verlies kleine kinderen niet uit het oog. De stad is ook toegankelijk met buggy’s. Evenals een deel van het Amfitheater.

Eten en drinken

De stad is bezaaid met restaurants en bars. Veel restaurants en bars zitten in de zijstraten en net iets van de hoofdstraat “Via Corso Umberto” af.

Kleding en schoenen

Geen bijzonderheden

Lees ook onze andere artikelen over Sicilië