Wat te doen in Ragusa Sicilië | Bezienswaardigheden en tours

Bezoek Ragusa Ibla, de mooiste barokke stad van Sicilië

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Ragusa bezoeken

Ragusa is een mooie barokke stad in het zuidoosten van Sicilië. Het bestaat uit twee delen, waarvan het oudere deel “Ragusa Ibla” op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. De stad ligt wat verder van de vliegvelden vandaan, waardoor deze stad nog wat minder wordt aangedaan door toeristen. Het oogt dan ook wat slaperiger dan steden als Taormina en Siracusa.

Route en parkeren Ragusa

Beide delen van de stad zijn op een heuvel gebouwd. Ragusa Ibla heeft wat smallere straatjes. Je rijdt je hier heel snel klem en het aantal parkeerplaatsen is beperkt. Het is daarom verstandig je auto te parkeren in Ragusa Superiore. Wij hebben onze auto geparkeerd in parkeergarage Piazza Matteotti. Deze ligt vlak bij Ragusa Ibla en je start met het uitzicht op de oude stad.

Wat te doen in Ragusa

Trappen van de Via Scale

Om vanuit de parkeergarage in Ragusa Ibla te komen moesten we de trappen van de Via Scale afdalen (en later ook weer beklimmen). Dit is geen straf. Vanaf boven en onderweg heb je een prachtige uitzicht op de oude stad. Als de trappen lijken te stoppen, gaan ze iets verderop ook snel weer verder. Loop rustig eens een stukje langs de weg voor mooie uitzichten.

Bezienswaardigheden Ragusa Ibla

Eenmaal aangekomen in de oude stad is het eerste gebouw dat je ziet de Chiesa delle anime Santa dell Purgatorio. Hier vind je een info center, waar je een plattegrondje kunt oppikken. Hierop staat een route getekend die je kunt volgen.

  • Palazzo La Rocca. Dit paleis staat met name bekend om de leuke met beeldjes ondersteunde barokke balkonnetjes.
  • Duomo Di San Giorgo. Deze dom is geweid aan het verhaal van Joris en de draak. Bezoek de dom ook van binnen. Het interieur is erg mooi. Ook het blauwe licht in de dom valt op.
  • Piazza Duomo. Dit is het mooiste plein van de oude stad. Vanaf hier heb je ook uitzicht op het voorportaal van de dom. Op dit plein vind je ook wat eetgelegenheden en winkeltjes.
  • Giardini Iblei. In deze leuk aangelegde tuin vind je diverse kerken.
  • Straatjes van Ragusa Ibla - Zwerf verder door de verschillende straatjes zodat je een indruk van de stad krijgt. Er zijn nog diverse kerken te vinden en er zijn leuke doorkijkjes. In de hoofdstraten vind je diverse winkeltjes die voornamelijk regionale producten of souvenirs verkopen. Ook zijn er wat restaurantjes en bars te vinden.

Excursies Ragusa

Als je geen auto tot je beschikking hebt, bestaat de mogelijkheid om Ragusa georganiseerd te bezoeken vanuit bijvoorbeeld Catania of Syracusa. Vaak in combinatie met andere mooie plaatsen op de route. Het is ook mogelijk om met een lokale gids te stad te verkennen. Vind je het leuk om de leren koken op zijn Siciliaans dan worden er diverse kookworkshops aangeboden in Ragusa.

 

Is De stad kindvriendelijk

De stad is goed te bezoeken met kinderen. Er valt wat te klimmen en dat vinden ze vaak leuk. Buggy’s zijn minder geschikt door het grote aantal trappen. De stad is niet autovrij, houdt hier rekening mee.

Eten en drinken

In de hoofdstraten vind je diverse restaurants en bars.

Kleding en schoenen

Zorg voor zonbescherming.

Lees ook onze andere artikelen over Sicilië