Wat te doen in Siracusa Sicilië | Bezienswaardigheden en tours

Struin door het bruisende Ortigia en bezoek het archeologisch park van Siracusa

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Wat te doen in Siracusa?

Ortigia Siracusa

De mooiste stad aan de oostkust in Sicilië is naar onze mening Siracusa. En dan met name het stadsdeel dat op een eiland ligt: Ortigia. In dit grotendeels autovrije deel van Siracusa vind je hele leuke straatjes, een markt en een prachtige dom. Ortigia bruist. Er zijn volop terrasjes, restaurants en bars te vinden.

Wat moet je zien in Ortigia Siracusa?

Ga lekker zwerven door de straatjes en langs het water en neem in ieder geval de volgende highlights mee:

  • Kleurrijke markthal en markt ( Via Emanuele de Benedictis)
  • Tempel van Apollo
  • Via Dione en Via Roma (leuke straatjes met balkonnetjes)
  • Fontein van Diana op de Piazza Archimede
  • Duomo
  • Lungamare Alfeo (terasjes, restaurants langs het water)
  • Castello Maniace

Tours en excursies Siracusa/Ortigia

Ortigia is ook op een andere manier te ontdekken. De populairste excursie in Ortigia is een boottocht langs het schiereiland waarbij je ook de kustlijn met haar mooie grotten bezoekt. Of bezoek de stad met een gids. Daarnaast worden er ook tours aangeboden waar je Siracusa combineert met Noto. GetyourGuide heeft een groot aanbod aan excursies in en vanaf Siracusa.

 

Parkeren Ortigia

Als je alleen Ortigia wilt bezoeken kun je parkeren in parkeergarage Parcheggio Talette. Deze ligt aan de rand van Ortigia. Parkeren in Ortigia is niet aan te bevelen. De straten zijn smal en er is bijna geen parkeergelegenheid. Als je Siracusa in de avond wilt verlaten, houdt er dan rekening mee dat de stad uit rijden lastiger is door de grote drukte.

Syracuse, Sicilia, Italië

Archeologisch park (Neapolis) Siracusa

Naast Ortigia is het archeologisch park in Siracusa een grote trekpleister. Je vind hier opgravingen uit de Romeinse en Griekse tijd. De must sees van het archeologisch park zijn:

  • Het Romeinse amfitheater - Een klein theater van 21 voor Christus waar vroeger gladiator en dieren gevechten plaatsvonden. Je ziet de tribunes en de diverse entrees.
  • Oor van Dionysius - Een grot gevormd als een oorschelp waar keizer Dyonysius door de akoestiek zijn gevangen kon afluisteren.
  • Griekse theater - Een groot Grieks theater uit 500 voor Christus. Je ziet de tribunes en het podium.

De start is bij het Romeinse Amfitheater. Hier vind je het ticketoffice en kan je met je kaart naar het Romeinse amfitheater. Daarna loop je door naar de entree van het Griekse deel en moet je je ticket weer laten scannen. Volg de rondwandeling en je komt langs alle hoogtepunten op.

Parkeren bij archeologisch park Siracusa

De dichtstbijzijnde parkeerplaats is Parking Paradise. Je kunt hier een deel of de hele dag parkeren (als je Siracusa nog wilt bezoeken). Vanaf parking Paradise loop je zo naar de entree van het archeologisch park. Het archeologisch park en Ortigia liggen nog best wel een stuk uit elkaar. Houdt hier rekening mee.

Georganiseerde excursies Neopolis

Neopolis is ook te bezoeken als onderdeel van dagexcursies. Deze vinden plaats vanuit Siracusa, maar ook vanuit diverse andere plaatsen op Sicilië. Daarnaast kun het park ook bezoeken met een gids:

 

Is Siracusa kindvriendelijk?

Ortigia en het archeologish park zijn prima met kinderen te bezoeken. Het is zelfs grotendeels buggy proof.

Eten en drinken

In Ortigia stikt het van de eet- en drinkgelegenheden. Het archeologisch park heeft een cafetaria.

Lees ook onze andere artikelen over Sicilië

Kleding

Zorg voor zonbescherming. Zeker in het archeologisch park.