Kabelbaan Etna Zuid | Naar de hoofdkraters van de Etna

Bezoek of wandel hoog op de Etna op zoek naar kraters en mooie uitzichten

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Kabelbaan Etna Zuid – Wat is er te zien en te doen?

De bekendste excursie in Sicilië is die naar de top van de Etna met de kabelbaan bij het bergstation Rifigio Sapienza. Hier vind je kraters en prachtige uitzichten.

Silvestri krater

Vlak voor de aankomst op de parkeerplaats rijd je langs de mooie Silvestri krater. Deze kun je rondlopen. Of beklim de heuvel die er naast ligt waar je recht in de krater kijkt. Ook vanuit de kabelbaan en boven op het platform waar de bussen wegrijden heb je uitzicht op de Silvestri krater.

Naar de hoofdkraters van de Etna

De hoofdkraters kun je bereiken met de kabelbaan of door vanaf het bergstation omhoog te wandelen. Het stuk dat je met de kabelbaan kunt overbruggen gaat over lavaveld. Dit is nog niet het mooiste gedeelte van het bezoek aan de Etna. Het wandelen naar boven is stijl en gaat over onverhard pad. Het is dus wel een pittig stuk. Je bespaart dan wel de kosten van de kabelbaan.

Vanaf het bovenstation van de kabelbaan is vaak het hoofddoel het uitzichtpunt bij de berghut Rifigio Filosofo. Hier heb je de keuze om je direct met terreinbussen naar de Rifigio Filosofo (tegen betaling) te laten rijden of er zelf naar toe te lopen. Wij kozen voor het laatste omdat er onderweg ook nog van alles te zien valt. Als je gaat wandelen kun je bijvoorbeeld een rondje langs Monte Escriva lopen of deze zelfs beklimmen. Deze vind je al kort na het bovenstation van de Etna kabelbaan. Verderop vind je een krater en je hebt een prachtig uitzicht op de hoofdkraters van de Etna. De Rother wandelgids beschrijft een mooie wandeling over het Etna plateau.

Vanaf Rifigio Filosofo kun je een naar een hoog gelegen kraterrand klimmen waar je een mooi uitzicht hebt op de hoofdkraters en de lager gelegen kraters. De klim naar de kraterrand is wel pittig. Je loopt op mul zand en glijd vaak weer naar onderen.

Trekking naar top Etna

Vanaf Rifigio Filosofo kun je naar de top van de Etna, maar dit kan alleen met gids. Er staan gidsen op 2.900 meter (bij het Ranger station). Hiervoor moet je wel vroeg zijn anders zijn ze allemaal bezet. Er staan ook boekingskantoren op de parkeerplaats beneden. Trekkingtochten worden ook online aangeboden. Dat geeft wel meer zekerheid (zie hieronder).

Online aanbod voor trekking/excursies Etna

Het online aanbod aan excursies voor de Etna is groot. Er zijn veel verschillende trekking excursies. Let wel op wat inclusief en exclusief is. De een is inclusief de kabelbaan en vervoer. Bij de ander komt dit er nog bij. Maar je kunt ook met een 4WD de Etna op, mountainbiken op de Etna of lavagrotten bezoeken/caving. En ook in de winter zijn er excursies op de Etna. GetyourGuide heeft veel excursie aanbod voor een bezoek aan de Etna:

Route en Parkeren kabelbaan Etna Zuid

Er lopen meerdere wegen naar de parkeerplaats bij het bergstation bij Rifigio Sapienza. Als je Rifigio Sapienza invoert in je navigatiesysteem dan kom je bij de parkeerplaats uit. Het is een grote parkeerplaats (betaald), maar vaak niet toereikend voor de grote stroom aan toeristen. Als er geen plaats meer is, wordt er geparkeerd langs de kant van de weg.

Kindvriendelijkheid

De Etna Zuid is prima te bezoeken met kinderen. Als je het uitzichtpunt wilt bereiken, houdt er dan rekening mee dat het een lange klim naar boven is en dat wellicht de terreinbus een betere optie is.

Eten en drinken

Zowel in het onder- en bovenstation van de kabelbaan is er een cafetaria.

Kleding

Zorg voor goede wandelschoenen. Ook voor als je met de terreinbus gaat. De klim naar het uitzichtpunt is lastig. Daarnaast is het op deze hoogte een stuk kouder dan beneden. Zorg dat je iets warms bij je hebt.

Lees ook onze andere artikelen over Sicilië