Meer van Bled

Prachtig meer met kloostereiland, geflankeerd door kasteel

Onze waardering:

Meer van Bled

Als je over Slovenië praat, zal menigeen het meteen over het meer van Bled hebben. Dit meer is al van oudsher een van de grootste trekpleisters van Slovenië. Het meer is bijzonder door de aanwezigheid van een kasteel boven op een hoge rots en een eiland met klooster in dit meer. Dit maakt het meer zeer fotogeniek. Daarnaast fungeert het meer als badplaats en zitten er veel recreanten langs de kant van het meer. Je kunt zwemmen in het meer, maar er is geen aflopende inloop.

Om het meer van Bled loopt een pad. Deze is ongeveer zes kilometer lang. Het is erg leuk om dit pad wandelend of per fiets te ontdekken. Vanaf verschillende kanten is er weer iets wat de aandacht trekt. De ene keer heb je goed zicht op het kasteel, dan weer op het klooster en dan weer op het hele meer.

Het klooster is ook te bezoeken. Er varen gondels naar het klooster toe. Hier kun je het kerkje bezoeken. Ook het kasteel kun je bezoeken. Vanaf de kasteelmuren heb je een mooi uitzicht op het meer. Daarnaast kun je een tentoonstelling over de historie van Bled bezoeken.

Uitzichtpunten meer van Bled

Er zijn ook diverse uitzichtpunten op het meer van Bled van bovenaf. Hiervoor moet je wel een stukje wandelen. Je vindt de uitzichtpunten door in de richting van Bohinji Bistrica te rijden en dan de afslag te nemen naar camping Zaka. Hier parkeer je ook je auto.

Het bekendste uitzichtpunt is Ojstrica. Dit is ook de eerste die je tegenkomt. Je loopt via een bospad vanaf camping Zaka naar boven. Na ongeveer 20 minuten bereik je Ojstrica. Heb je er nog geen genoeg van, kun je nog meer uitzichtpunten bezoeken. Je hebt de keuze tussen “Mala Osojnica” en “Velika Osojnica. De bekendste is Mala Osojnica. Vanaf Ojstrica is dit ongeveer 15 minuten verder lopen. Een derde uitzichtpunt “Velika Osojnica´ ligt ongeveer op 30 minuten lopen van Ojstrica. Deze is wat minder druk, maar ook het lastigste om te bereiken.

Natuurlijk heb je vanaf het hooggelegen kasteel ook een mooi uitzicht op het meer (maar dan zonder kasteel).

Hoe kom je bij het meer van Bled?

Vanaf de snelweg Jesenice – Ljubljana neem je de afslag Lesce/Bled/Bohinji. Hier volg je de borden Bled. De hoofdweg van Bled voert langs het meer. Ga hier op zoek naar een parkeerplaats (betaald). Dit is in het hoogseizoen niet altijd makkelijk. Ook bij het kasteel kun je parkeren (als er plaats is).

4260 Bled, Slovenië

Is het kindvriendelijk?

Een wandeling of fietstocht langs het meer is prima te doen met kinderen. Er zitten nauwelijks hoogteverschillen in en ze kunnen tussendoor pootje baden. Zwemmen in het meer kan wel, maar er is geen aflopende inloop. Je springt meteen in wat dieper water. Voor kleine kinderen is het Bohinji meer beter geschikt.

Eten en drinken

Rondom het meer en in het plaatsje Bled zijn diverse eetgelegenheden en bars.

Kleding en schoenen

Voor de uitzichtpunten heb je schoenen met goed profiel nodig. Voor het meer van Bled zijn er geen bijzonderheden. Wellicht wil je zwemspullen meenemen.  En zonnebrand mag natuurlijk niet ontbreken.

Overig

In het Rother Wanderbuch Slowenien staat een routebeschrijving van de wandeling rond het meer en de uitzichtpunten.