Rakov Škocjan

MOOIE ONONTDEKTE KARSTVALLEI

Onze waardering:

Rakov Škocjan

Onbekend maakt vaak onbemind en dat geldt ook voor de karstvallei Rakov Škocjan. Zelfs in het hoogseizoen is het hier relatief rustig. In Rakov Škocjan zijn mooie karstformaties te bezichtigen. De belangrijkste zijn de grote natuurlijke brug (Veliki naravni most) en de kleine natuurlijke brug (Mali naravni most). Deze zijn ontstaan door het instorten van kalksteen grotten. Daarnaast zijn er veel grotten en overblijfselen van een kapelletje te bezichtigen.

Door de hele vallei loopt een wandelpad. Als je van de kleine natuurlijke brug naar de grote natuurlijke brug wandelt, kost je dat enkele weg anderhalf uur (3 km). Buiten de twee natuurlijke bruggen, zie je diverse mooie karstgrotten en loop je via het schaduwrijke bos naar de grote natuurlijke brug. Deze wandeling staat beschreven in de wandelgids Rother wanderbuch Slowenien. Let op: dit is het wandelpad vanaf het bordje "Pozor" en niet de educatieve wandeling. 

Een andere mogelijkheid is het wandelen combineren met de auto. Je rijdt dan naar de parkeerplaatsen bij de natuurlijke bruggen rijden en vanaf daar wandel je ernaartoe. De bruggen en de directe omgeving waarin ze liggen, zijn ook de meest spectaculaire gedeelten van Rakov Škocjan. Het mooiste gedeelte bevindt zich bij de kleine natuurlijke brug. Je moet dan afdalen bij het bordje “Pozor”. Hier bevinden zich naast een mooi uitzicht op de kleine natuurlijke brug diverse karstgrotten en een bemoste stenen brug. Daarnaast vind je hier in de Zelške grot de bron van de rivier. Let wel op. Het pad kan op stukken glibberig zijn.

De grote natuurlijke brug is wat lastiger te vinden. Loop vanaf de parkeerplaats met informatiebord over de autoweg omhoog (in de richting van de kleine natuurlijke brug). Na een paar minuten kom je bij een stenen trap aan de linkerkant van de weg. Als je die afdaalt, kom je bij de grote natuurlijke brug. Bij de grote brug ligt ook de Tkalca grot. Deze is ook een bezoek waard.

Niet alle attracties van Rakov Škocjan zijn het hele jaar door te bezoeken. Sommige plaatsen komen tijdens het regenseizoen onder water te staan. Ook na hevige regenval kan dit het geval zijn.

Hoe kom je bij Rakov Škocjan?

Rakov Škocjan ligt aan de snelweg A1 Koper - Ljubljana. Het staat bij de afslag (Unec) al aangegeven. Vanaf daar kun je de borden volgen. Eenmaal ter plaatse geven informatieborden aan waar je bent in de vallei. De kleine natuurlijke brug (Mali naravni most) ligt helemaal achterin de vallei.

Is Rakov Škocjan kindvriendelijk?

Het pad na het bordje “Pozor” bij de kleine natuurlijke brug is voor jonge kinderen best wel lastig. Dat pad kan erg glibberig zijn en is op stukken vrij stijl. Dit pad hoef je echter niet te nemen om de brug te zien. Je ziet de brug dan alleen niet van onder.

De grote natuurlijke brug is zonder moeilijkheden te bereiken. Ook het normale (educatieve) wandelpad is voor kleine wandelaars goed te doen. Wij hadden zelf wel veel last van (stekende) insecten en hebben daarom na een tijdje besloten de wandeling af te breken en met de auto naar de grote natuurlijke brug te gaan.

Wil je met kleine kinderen Rakov Škocjan bezoeken gebruik dan een buik- of rugdrager.

Eten en drinken

Er zijn geen voorzieningen bij Rakov Škocjan. Op de kaart staat wel een hotel, maar daar hebben wij geen teken van leven gezien. 

Neem voldoende water mee. Je loopt wel voornamelijk in de schaduw, maar het kan er behoorlijk vochtig zijn.

Kleding en schoenen

Goede wandelschoenen zijn een must. Je glijdt makkelijk uit op de gladde rotsen.