Vintgar kloof

Bekendste kloof van Slovenië

Onze waardering:

Vintgar kloof

Slovenië kent veel kloven. De bekendste daarvan is de Vintgar kloof (Blejski Vintgar). Dit heeft te maken met de ligging vlak bij het meer van Bled. Veel bezoekers combineren deze twee. Met name het eerste deel van de kloof waar je over hangende houten paden  in de kloof loopt, is prachtig. De door de Radovna rivier uitgesleten kloof is 1,5 kilometer lang. Houdt er wel rekening dat je niet de enige bent die de weg naar deze kloof weet te vinden. De drukte kan wel wat afdoen aan de beleving. Vooral in het hoogseizoen is het hier erg druk. Vooral omdat veel bezoekers de kloof heen en terug lopen. De kloof is open van april tot en met oktober.

Vanaf de parkeerplaats loop je naar de entree. De wandeling start over hangende houten paden in de kloof. Je loopt hier dicht bij het snelstromende water. Je komt diverse cascades en stroomversnellingen tegen en het uitzicht op de Vintgar kloof is prachtig. Vervolgens loop je langs het water verder naar de “Devils bridge”.  Een brug die hoog over de kloof hangt. De wandeling voert verder naar de 16 meter hoge waterval “Slap Sum”. Deze is aardig om te zien, maar niet de mooiste van Slovenië. Vanaf hier loop je hetzelfde pad weer terug of neem je de route die buiten de kloof omgaat.

De wandeling heen en terug is 3 kilometer en in een uur te doen, maar de meeste zullen dit niet redden. Houdt zeker 1,5 uur aan voor een bezoek aan de Vintgar kloof. Wil je de drukte in het hoogseizoen voor zijn dan kun je het beste erg vroeg komen. Later op de dag staan er lange rijen voor de entree.

Hoe kom je bij de Vintgar kloof?

De Vintgar kloof ligt ongeveer vier kilometer van Bled af. Vlak bij het plaatsje Podhom. Je kunt het bereiken vanaf Bled via Sp. Gorje of vanaf de snelweg Jesenice – Ljubljana (afslag Sp. Gorje). Volg de bordjes Vintgar. Vanuit Bled worden er ook self-guided E-bike tochten (inclusief routebeschrijving) aangeboden waarbij je ook de Vintgar kloof bezoekt.

Is het kindvriendelijk?

Het pad is eenvoudig en vlak. Eenvoudig te doen voor kinderen. Voor kleine kinderen is het handig een buik- of rugdrager te gebruiken. Een buggy of wandelwagen is niet aan te raden.

Eten en drinken

Bij de entree en vlak bij de waterval Slap Sum zijn wat kleine snacks en ijsjes en drinken te koop. Ook zijn daar toilettten. Bij de entree is ook een restaurant met groot terras.

Kleding en schoenen

Zorg voor goede schoenen. Het parcours leent zich niet voor teenslippers. Je loopt grotendeels in de schaduw, maar op sommige plekken ook in de zon. Des te later op de dag, des te meer loop je in de zon. Neem dus zonnebrand mee.