Wandelen in Slovenië

Wandelen in de mooie gevarieerde Sloveense natuur

Slovenië is een populaire wandelbestemming. Er zijn veel uitgezette wandelroutes. In Slovenië vind je het bekende Triglav National Park met de Julische Alpen en de Soca vallei. Maar ook de karstregio en de Karawanken bieden veel variatie en zijn zeer geschikt om te wandelen. Slovenië is heel divers. De natuur laat zich op veel verschillende manieren zien. Grotten, watervallen, kloven, bos, bergen, rotspartijen en meren. Het is er allemaal. Er valt dus veel natuurschoon te ontdekken tijdens de wandelingen. Een aantal hiervan staan op onze bezienswaardighedenpagina. Hieronder geven we tips voor het wandelen in Slovenië, zodat je goed voorbereid op pad kan. 

Wat Is er te zien?

Wandelen in Slovenië is zeer divers. Je kunt eindeloos variëren. Slovenië is met name bekend om haar karstgrotten en -kloven. Maar er zijn ook veel watervallen en het land is bezaaid met bos. De meeste wandelingen in Slovenië bieden een combinatie van verschillende natuurfenomenen. Een wandeling door een kloof biedt veelal ook watervallen en grotten. Er zijn uitgezette toeristische routes, zoals de Tolmin kloof en de Grotten van Skocjan. Hiervoor moet je een vergoeding betalen. Maar je kunt ook kiezen voor mooie onbekendere bestemmingen zoals Rakov Skocjan of de Vrsic pas. Er is voor ieder wat wils. Of je nu lange of korte wandelingen maken, met of zonder kinderen.

Is wandelen in Slovenië kindvriendelijk?

Een groot aantal wandelingen in Slovenië is goed te doen met kinderen. Zeker de meer toeristische wandelingen zijn uitstekend te belopen voor kinderen. Klauteren over rotsen, pootjebaden bij een waterval of meer, picknicken in de natuur; onze kinderen vonden het fantastisch. Hou er wel rekening mee dat de paden vaak niet geasfalteerd zijn en hoogteverschillen kennen. Ga je met kleine kinderen op pad? Dan is een buik- of rugdrager onmisbaar. De wandelwagen kun je thuis laten. Slovenië heeft ook genoeg avontuurlijke wandelingen die niet zo geschikt zijn voor kinderen. Lees je daarom van te voren altijd even in.

Wandelgidsen

De bekendere wandelingen in Slovenië zijn goed gemarkeerd. De wat minder toeristische niet altijd. Als je wilt weten welke wandelingen er zijn, waar je het beste kunt starten en welke route het beste is, kan een wandelgids uitkomst bieden. Wij hebben zelf gebruik gemaakt van de Duitstalige Rother wandelgids Slowenien. Een zeer fijne compacte wandelgids met veel informatie per wandeling. Zo staat er niet alleen een uitgebreide omschrijving van de wandeling in, maar ook een plattegrond, het begin- en eindpunt, alternatieve startpunten, parkeerplaatsen, informatie over openbaar vervoer en eetgelegenheden, etc. De meeste wandelgidsen zijn duitstalig. Heb je liever een Engelstalige wandelgids, dan is Sunflower Slovenia wellicht een optie. In deze reisgids vind je wandel-, en autoroutes.

Eten en drinken

Bij de populairdere bezienswaardigheden zijn vaak wel restaurants aanwezig. Meestal vind je deze aan het begin of het einde van een route. Zorg dus dat je zelf wat te eten en te drinken bij je hebt. Het is overigens geen straf om te picknicken onderweg. Je komt op prachtige plekken waar je heerlijk kunt genieten van je stokbroodje.

Schoenen en kleding

De wandelpaden in Slovenië variëren van houten vlonders tot klauterpaden. Ze kunnen regenval of opspattend water uit de snelstromende rivieren ook glad zijn. Goede wandelschoenen zijn dan ook een vereiste. (Half)hoge wandelschoenen geven de meeste steun.

In Slovenië ben je nooit zeker van het weer. Zeker in de bergen kan het weer opeens betrekken. De karstregio is droger. Check daarom altijd vooraf het weerbericht om te bepalen welke kleding je nodig hebt. Ga je een grot bezoeken? Neem dan een extra vest mee.

Wellicht overbodig, maar check jezelf altijd op teken als je in de natuur bent geweest. Ook als je een lange broek en shirt gedragen hebt.