Giethoorn en omgeving bezoeken | Boottocht Giethoorn

Bezoek het bekendste waterdorp van Nederland en haar omgeving.

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Giethoorn bezoeken

Een toeristische trekpleister in Nederland is Giethoorn. Niet allen voor Nederlandse maar ook voor buitenlandse toeristen. Giethoorn is een must see in Nederland. Het bezienswaardige deel van het dorp ligt aan een lange straat, genaamd het Binnenpad. Hier vind je de pittoreske huisjes aan het water die met bruggetjes verbonden worden. Deze liggen als het ware allemaal op eilandjes. Langs deze straat vind je verschillende horeca gelegenheden en een paar toeristische winkels. Vaak moet je een bruggetje over deze te bereiken.

Ook zijn er diverse musea:

  • Museum ’t Olde Maat Uus – Kijkje in een originele Gieterse boerderij
  • Museum De Oude Aarde - Edelstenen- en mineralenmuseum
  • Schelpengalerie Gloria Maris – Schelpen en zeeleven - Dit is onderdeel van een winkel en gratis te bezoeken.

Varen in Giethoorn

De meeste bezoekers van Giethoorn bezoeken niet alleen het dorp, maar maken ook een tocht met een boot door het dorp en omgeving. Dit is de attractie van Giethoorn. Dit kan op verschillende manieren. Het meest gehuurd worden de fluiterboot of sloep. Deze zijn elektrisch aangedreven en je hebt geen vaarbewijs nodig om deze te besturen. Het verschil in de diverse aangeboden bootjes zit hem in het comfort. Zo heeft een sloep meestal een stuurwiel en kussens. Er zijn ook iets luxere fluiterboten. Je betaald dan iets meer, maar je zit wel lekkerder en het sturen is makkelijker.

Daarnaast kun je een kano of punter huren. Voor een kano is dit wel een drukke route. Zeker met al die grote boten om je heen. Een punter is een prima optie, maar dan moet je de boot zelf vooruit duwen.

Houdt er rekening mee dat op een mooie dag, vakanties en in het weekend dit een populaire attractie is. Je komt zeker in Giethoorn met alle bruggetjes snel in de file. Niet iedereen is even bedreven in het sturen van een boot. Geef iedereen de ruimte zodat zij ook kunnen genieten van hun boottrip. Tip: stuur niet te hard naar links en rechts en zet bij de bruggen het gas niet op maximaal. Dan gaat het sturen makkelijker.

Het is ook mogelijk om een met een rondvaartboot door Giethoorn te gaan. Je hoeft dan niet zelf te varen.

Vaarroutes Giethoorn

Er zijn veel routes om te varen. Hieronder een opsomming van de populairste:

  • Giethoorn + Bovenwijde – Gele route kort (+/- 1 uur)
  • Giethoorn + Weerribben/Wieden – Gele route (+/- 2,5 uur)
  • Giethoorn + Weerribben/Wieden uitgebreid – Rode route (+/- 4 uur)
  • Giethoorn + Dwarsgracht – Groene route (+/2,5 uur)

Een vaarkaart wordt meegegeven bij het huren van een boot. Laat je goed uitleggen hoe te varen. In Giethoorn is het eenrichtingsverkeer voor boten. Ook in de omliggende plaatsen is het mogelijk om een boot te huren. Je kunt er dan voor kiezen om wel of niet door Giethoorn te varen.

Parkeren Giethoorn

Er zijn gratis en betaalde parkeerplaatsen aan de rand van het dorp. Ook kun je parkeren bij bootverhuurmaatschappijen. Restaurants, hotels, etc. verhuren ook boten. Dus ook daar kun je starten en parkeren. Er loopt een P route door het dorp. Er zijn parkeerplaatsen in het noorden, midden en zuiden van het dorp. Als het heel druk is, word je wat verder weg geleid. Of huur je boot bij een van de aanbieders op de Beulakerweg. Je vaart vanaf daar snel Giethoorn en er is gratis parkeergelegenheid.

Giethoorn, Overijssel, The Netherlands

Omgeving Giethoorn

In de omgeving van Giethoorn is ook veel te doen. Het ligt aan het nationale park Wieden – de Weerribben wat het nog eens extra aantrekkelijk maakt als langere termijnbestemming. Je kunt hier hele mooie wandelingen maken. Daarnaast zijn de Wieden ook leuk om met de boot of kano te verkennen.

Dwarsgracht is net als Giethoorn een mooi waterdorp. Toch ook net weer iets anders. Het is er rustiger dan in Giethoorn en wij vonden het plaatsje wat dromeriger. Parkeren kun je aan het begin van het dorp of bij restaurant De Otterskooi.

De omgeving lag vroeger aan de Zuiderzee en ook daar zie je nog wat van terug. Met name in de dorpjes Blokzijl en Vollenhove. Trapgevelhuisjes en restanten van een rijk verleden zijn hier nog te vinden. Nog meer cultuur vind je in het Hanzestadje Hasselt en iets verder weg in Zwolle, Kampen en Deventer.

In het vlakbij gelegen Havelte liggen twee hunebedden die een bezoekje waard zijn.

Overnachten in Giethoorn

In Giethoorn en omgeving zijn er veel mogelijkheden om te overnachten. Giethoorn zelf is natuurlijk leuk, maar ook Dwarsgracht is een erg leuk dorp om te verblijven. Al heb je hier wel minder keuze in horeca.  De grootste stad van dit gebied is Steenwijk. Dit is een uitstekende basis voor een bezoek aan dit gebied. Hier vind je alles wat je nodig hebt.

Is Giethoorn kindvriendelijk?

Het dorp zelf is heel leuk voor kinderen. Smalle paadjes met bruggetjes dat trekt meestal wel. Ook de toeristische winkels zijn op kinderen ingericht. Let wel op dat het erg druk kan zijn in Giethoorn. Bezoek het bij voorkeur op een minder drukke dag.

Ook varen met sloep of fluiterboot is prima te doen met kinderen. Het water op de route is niet heel diep. Desondanks kunnen hele kleine kinderen hier niet staan. Zeker als je een sloep huurt, is de kans op omslaan klein. Maar er wordt veel gebotst. Zeker in Giethoorn zelf. Laat ze dus wel zoveel mogelijk zitten in de boot, zodat ze er niet uitvallen. Voor kleinere kinderen is een reddingsvest wel aan te raden. Deze kun je erbij huren.

Eten en drinken

Het is bij een aantal maatschappijen mogelijk een maaltijd te reserveren na aankomst of een picknickmand te bestellen voor op de boot. In Giethoorn zelf zijn ook veel restaurants. Het is wel aan te raden deze van te voren te reserveren. Zeker in het hoogseizoen.

Kleding en schoenen

Voor het bezoeken geen bijzonderheden. Voor het varen is dit afhankelijk van het weer. Als het niet erg warm is, kleed je dan goed aan en neem eventueel regenkleding mee.