Nationaal Park de Hoge Veluwe | Wat is er te zien en te doen?

Fietsen, wandelen of bezoek een museum in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Nationaal de park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een populaire dag- en vakantiebestemming. Je vindt er veel verschillende landschappen. Zo zijn er: bossen, heidevelden en stuifzandlandschappen. De natuur kun je verkennen op de fiets en wandelend. Daarnaast zijn er ook beroemde musea in Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Fietsen in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Een absolute aanrader is een van de gratis fietsen te pakken (of je eigen fiets mee te nemen) en daarmee het park rond te fietsen. Zo zie je het meest van dit nationale park. Kilometers verhard fietspad leiden langs de verschillende landschappen. De fietsen staan op verschillende plekken in het park. Hier kun je ook je auto parkeren:

 • Buiten het park bij de drie ingangen: Schaarsbergen, Otterlo en Hoenderlo;
 • Binnen het park bij het Bezoekerscentrum, Jachthuis Sint Hubertus en het Kröller-Müller museum.

Een wandel-, fiets- en autokaart is te verkrijgen bij de ingangen en het Bezoekerscentrum. Een vereenvoudigde versie kun je online vinden op de website van het nationale park.

Bezoek in ieder geval de volgende hoogtepunten tijdens je fietstocht;

 • Jachthuis Sint Hubertus. Vanaf de vijver van het jachthuis heb je een prachtig uitzicht op dit gebouw dat door Berlage is ontworpen. In de zomer bloeien er lelies in de vijver;
 • Zandverstuiving de Pollen. Hier liggen dode stronken van bomen die in combinatie met het zand een prachtig plaatje opleveren.
 • Met een beetje geluk vang je ook een glimp op van het wild dat leeft in dit nationale park. Er zijn meerdere wildobservatie plaatsen die je vind op de fietsroutes. Het meeste kans op het spotten van wild heb je in de vroege ochtend of later op de dag.

Wandelen in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Uiteraard is het ook mogelijk te wandelen in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Er zijn diverse wandelpaden uitgezet. Deze zijn niet toegankelijk met de fiets. Op de website van het nationale park vind je diverse wandelroutes. Ook is er tegen betaling een wandel-, fiets- en autokaart te verkrijgen bij de ingangen en het bezoekerscentrum.

Kröller-Müller museum

Het Nationale Park staat niet alleen bekend om de fiets- en wandelroutes. Ook Het Kröller-Möller museum is hier gevestigd. Het museum bevat kunstwerken van o.a. Van Gogh, Monet, Mondriaan en Picasso. Wist je dat er twee versies zijn van de aardappeleters van Van Gogh? Een ervan hangt in het Kröller-Möller museum. Naast het bekijken van de kunstwerken, zijn er ook nog wisselende tentoonstellingen en een beeldentuin. Het Kröller-Müller museum is zeker de moeite waard voor een bezoek en gratis met de museum jaarkaart. Je moet wel toegang betalen voor de entree van het Nationale  Park.

Museonder

Het Museonder biedt een kijkje in het leven onder de grond. Zo vind je er botresten en informatie over beesten die onder de grond leven. Het museum is gratis te bezoeken (inbegrepen bij de toegang van het Nationale Park).

Hertenbronst Nationaal Park de Hoge Veluwe

Een bijzondere ontmoeting met het wild is tijdens de hertenbronst in de maand september. De dieren zijn dan goed te zien. Het burlen van de mannetjesherten is een zeer populaire attractie in Nationaal Park de Hoge Veluwe.  De herten zijn goed te zien vanaf onder andere de Wildebaanweg. De plaats waar je moet zijn, herken je waarschijnlijk aan de vele geparkeerde auto’s. Kom voor de hertenbronst wat later op de dag. Vanaf een uur of vijf is de bronst te zien. Natuurlijk is dit ook te combineren met een dagje Hoge Veluwe. Let wel op: gedurende de bronst is een deel van het park niet toegankelijk.

Route en parkeren Nationaal Park de Hoge Veluwe

Houdt er rekening mee dat er voor het betreden van dit nationale park entree geheven wordt en er parkeergeld wordt geheven. Er zijn drie toegangspoorten om het Nationaal Park in te komen:

 • Schaarsbergen
 • Otterlo
 • Hoenderlo

Je kunt hier je auto parkeren en met de fiets het park beter verkennen. Wil je de musea bezoeken dan kun je het beste de ingang bij Otterlo nemen. Dan is de fietsafstand het kortst.

Ook is het mogelijk met de auto het Nationale Park te bezoeken (tegen betaling). Je kunt dan ook parkeren bij:

 • Bezoekerscentrum;
 • Jachthuis Sint Hubertus;
 • Kröller-Müller museum.
 • En op sommige plaatsen langs de kant van de weg.

Overnachten Nationaal Park de Hoge Veluwe

De populairste plek om te verblijven is Otterlo. Otterlo heeft ook veel toeristische voorzieningen en een toegangspoort tot het Nationale Park. Attracties als Apenheul, Paleis het Loo, Openlucht museum en Burgers Zoo liggen op minder een half uur rijden. Ook Arnhem, Apeldoorn

Is Nationaal park De Hoge Veluwe kindvriendelijk?

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is prima te bezoeken met kinderen. De gratis fietsen bevatten kinderstoeltjes (een per fiets).  Het fietspad kent geen noemenswaardige hoogteverschillen. De heuveltjes worden als leuk ervaren. Er zijn diverse wandelpaden aangelegd die met een buggy prima te doen zijn. Wil je over bospad neem dan een buik- of rugdrager mee.

Het Museonder is ook leuk om met kinderen te doen.

Eten en drinken

Op diverse plaatsen is er eten en drinken te verkrijgen, zoals:

 • Theekoepel - Jachthuis Sint hubertus
 • Theehuis De kemperberg
 • Restaurant Park Paviljoen - Bezoekerscentrum
 • Cafetaria in het Kröller Müller museum (alleen voor bezoekers).

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om een picknickpakket te kopen bij het Park restaurant of op het vlakbij gelegen Marchantplein.

Kleding en schoenen

Als je gaat fietsen zorg dan voor goede zonbescherming. Afhankelijk van het wandelpad dat je kiest zijn goede wandelschoenen aan te raden.