Wandelen Nationaal Park De Loonse en Drunense duinen | Noord-Brabant

Wandelen door de mooiste natuur van Noord-Brabant

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Wandelen Loonse en Drunense duinen

Een van de mooiste natuurgebieden van Nederland is Nationaal Park De Loonse en Drunense duinen. En dit duin, heide- en stuifzandlandschap ligt niet aan de kust, maar in Noord Brabant. Dit prachtige gebied is op verschillende manieren te ontdekken. Je kunt hier wandelen, fietsen, mountainbiken en met een huifkar door het park heen.

Kapucijnerberg wandeling

Wij hebben ervoor gekozen om te gaan wandelen. Er gaan meerdere wandelingen door het gebied heen. Wij besloten voor de Kapucijnenberg wandeling te gaan (3,9 km). Deze route voert langs en door veel zandverstuivingen. En het was voor ons zoontje goed te doen. Deze route is eventueel nog uit te breiden met de Zwarte berg wandelroute (4,3 km). Op drie kwart van de route kun je besluiten de witte pijlen te gaan volgen tot je weer terug bent bij de rode route.

De wandeling start bij restaurant De rustende Jager in Biezenmortel. Hier is een groot parkeerterrein. Rond dit restaurant was het ontzettend druk met vooral fietsers. Tijdens de wandeling zelf viel het wel mee met de drukte. Vanaf de parkeerplaats moet je rechts langs het restaurant lopen om bij de route aan te komen. Die wordt gemarkeerd door rode pijltjes. Je wandelt ongeveer 4 km door bos en langs prachtige landschappen. Vooral de zandverstuivingen zijn erg mooi om te zien. Loop ook eens over de zandverstuivingen heen. Maar verlies niet de route uit het oog.

Op de zandvlakten kan het erg heet worden. Houdt hier rekening mee, ga niet als het erg warm is. De route gaat deels door los zand, dus de wandeling is niet voor mensen die slecht ter been zijn. Het topseizoen is wanneer de heide in bloei staat (half augustus – half september).

Route en parkeren Loonse en Drunense duinen

De Kapucijnerberg wandeling start bij restaurant De rustende Jager, Oude Bossche baan 11 in Biezenmortel. Er is hier een grote parkeerplaats.

Biezenmortel, Noord-Brabant, Nederland

Overnachten Loonse en Drunense duinen

Overnachten kan onder andere in Drunen, Loon op zand, Biezenmortel of Udenhout. Er zijn ook veel overnachtingsmogelijkheden bij het nabij gelegen De Efteling. Deze zijn dus goed te combineren.

Zijn de Loonse en Drunense duinen kindvriendelijk?

De wandeling voert deels door mul zand en is daarom wel iets vermoeiender. Kinderen vinden het wel fantastisch om door het zand te reden.

Eten en drinken

Restaurant De Rustende Jager beschikt over een goed restaurant met een groot terras.

Schoenen en Kleding

Goede wandelschoenen en zonnebrandcrème.

Overige wandelroutes Loonse en Drunense duinen

  • De Zwarte berg (4,3 km) – Start: Herberg de drie Linden, Giersbergen 8, Drunen
  • De Roestelberg (5,5 km) – Start: Cafe Roestelberg, Roestelbergseweg 2, Kaatsheuvel
  • Bosch en Duin (4,3 km) – Start: Café - restaurant Bosch en Duin, Schoorstraat 50, Udenhout.
  • Fellenoordroute (4,0 km) – Start: Café De Klinkert, De Klinkert 1, Drunen