Wandelen in Nationaal park Weerribben-Wieden (omgeving Giethoorn)

Wandelend op zoek naar wildlife in nationaal park de Weerribben-Wieden

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Wandelen Weerribben-Wieden

Een van de mooiste natuurparken van Nederland is nationaal park Weerribben-Wieden. Dit voormalige veengebied kenmerkt zich door uitgestrekte vlaktes met veel water. De natuur kan hier lekker haar gang en ook zijn diersoorten als otters hier weer succesvol geherintroduceerd.

Vaak wordt dit gebied per boot verkent, maar je kunt ook uitstekend wandelen in Weerribben-Wieden. Vlak bij Giethoorn ligt het dorp Wanneperveen. Hier vind je twee hele mooie en leuke wandelingen: het Veenweidepad en het Kiersche wijdepad. Beide zijn korte wandelingen en eventueel ook te combineren. Ze starten namelijk vanaf dezelfde plek. Deze zijn zeer de moeite waard om te lopen.

Veenweidepad (4 km)

Het Veenweidepad is een prachtige wandeling. Je loopt hier langs mooi met riet begroeide plassen en trekgaten. Het pad is goed aangegeven (rode pijltjes). De wandeling loopt over onverhard pad en houten vlonderbruggen. Bij regen kan het wel wat modderig zijn. Er bestaat ook een kortere route door dit gebied. Je mist dan wel het zeldzame trilveen. Dit is een aparte ervaring om over heen te lopen. Je merkt het vanzelf. De bodem voelt zachter aan en veert lichtjes.

Kiersche wijdepad (4,9 km)

Het Kiersche wijdepad ligt aan de overkant van het Veeweidepad en herbergt een bosrijker landschap. De combinatie met de open plassen levert een grote diversiteit aan dierenleven op. Je vind hier veel vogels, maar wij hebben tijdens onze wandeling ook veel reeën gespot. Zeker als je vroeg komt, is de kans groot dat je ze ziet. Neem een verrekijker mee. Dan kun je het wildlife goed zien. Ook hier loop je over onverhard pad dat bij regen modderig kan zijn. Natuurmonumenten heeft  ook een pad door het riet toegevoegd. Hier hoef je niet doorheen, maar is wel leuk voor kinderen.

Parkeren

Je auto kun je parkeren op parkeerplaats Kierschewijdepad. Vanaf hier kun je starten met wandelen in de Weerribben-Wieden. Dit is geen hele grote parkeerplaats. De parkeerplaats vind je aan de Lozedijk tussen Doosje en Wanneperveen. De parkeerplaats staat goed aangegeven. Google Maps geeft deze parkeerplaats ook aan. 

Lozedijk, Steenwijkerland, Overijssel, The Netherlands

Overnachten in Weeribben - Wieden

In Giethoorn en omgeving zijn er veel mogelijkheden om te overnachten. Giethoorn zelf is natuurlijk leuk, maar ook Dwarsgracht is een erg leuk dorp om te verblijven. Al heb je hier wel minder keuze in horeca.  De grootste stad van dit gebied is Steenwijk. Dit is een uitstekende basis voor een bezoek aan dit gebied. Hier vind je alles wat je nodig hebt.

Zijn deze wandelingen kindvriendelijk?

De wandelingen zijn niet heel erg lang. Het Veenweidepad wordt onderbroken met houten vlonders en ook het trilveen vinden ze leuk. Eventueel kunnen ze nog met een schepnetje in de weer bij de houten vlonders. Als je kinderen geïnteresseerd zijn in dieren dan is het Kiersche wijdepad leuk om met ze te doen. Geef ze een fototoestel of verrekijker in de hand en maak er een mooi avontuur van.

Eten en drinken

Er is geen horeca in de directe omgeving van de parkeerplaats of tijdens de wandeling.

Kleding en schoenen

Zeker als het geregend heeft, kan de wandeling wat modderig zijn. Goede wandelschoenen (waterdicht) zijn aan te raden. Er is veel stilstaand water in de buurt. Een goede omgeving voor muggen dus. Zorg zeker in de zomer dat je tegen muggen beschermd bent.