Wandelen Schoorlse duinen | Hoogste duin van Nederland

Beklim de hoogste duin van Nederland en wandel helemaal naar de kust

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Wandelen Schoorlse duinen

Aan de Noord Hollandse kust liggen de Schoorlse duinen. Een prachtig heide- en duinlandschap, waar je de hoogste duinen van Nederland vindt. Je kunt hier wandelen, fietsen en mountainbiken. Wij hebben gekozen om hier te gaan wandelen.

Boswachterspad Noordzeewandeling

De Boswachterspad Noordzeewandeling wordt alom geprezen om haar diversiteit en gezien als de mooiste wandeling door de Schoorlse duinen. Je ziet hier zee, duin, bos en heide en wij besloten te kiezen voor deze wandeling. Deze wandeling loopt van het Buitencentrum naar de zee en weer terug en is 10 km lang. Je volgt hier de donkerblauwe markeringen. Er zijn diverse knooppunten waardoor je de route ook kunt verkorten of combineren met andere routes. Indien gewenst kun je hiernaar vragen bij het Buitencentrum.

De route start met het beklimmen van “de hoogste duin van Nederland” via trappen. Daarna voert deze via het bos naar het vogelmeer. Dit vonden wij het absolute hoogtepunt. Wij waren hier halverwege augustus toen de heide in bloei stond. De heide in combinatie met water en duinen gaven een prachtig plaatje. Hierna voert de route richting de zee en loop je meer door zandduinlandschap.

Houdt er rekening mee dat een deel van deze route door mul zand gaat en dus wat vermoeiender is dan een wandeling over bospad.

Meer wandelingen en activiteiten in de Schoorlse duinen vind je op de website van Staatsbosbeheer.

Klimduin

Na de wandeling zijn we gezellig wat gaan eten op een restaurantterras in Schoorl zelf. Midden in het dorp vind je de klimduin. Deze is 51 meter hoog en bestaat geheel uit zand. Kinderen vinden het fantastisch om hierop te klimmen en dan er dan vanaf te rennen of gewoon met het zand te spelen.

Er liggen diverse restaurants met uitzicht op deze duin. Restaurant de Zilte Zoen ligt aan de duin. Je kunt daar op het terras gaan zitten en je kinderen laten spelen.

De klimduin is ook onderdeel van de gele wandelroute die ook start bij het Buitencentrum. NB: Ondanks de benaming familieroute is deze nog best pittig en niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens.

Route en parkeren Schoorlse duinen

Je kunt tegen betaling parkeren bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. In dit centrum kun je informatie krijgen over de Schoorlse duinen. Adres: Oorsprongweg 1, Schoorl.

Schoorl, Noord-Holland, Nederland

Overnachten Schoorlse duinen

Schoorl ligt dicht bij de kust in de kop van Noord Holland. Schoorl is een leuke plaats om te verblijven. Daarnaast vind je heel veel toeristische vakantieplaatsen in de omgeving zoals Callantsoog, Julianadorp, Petten, Egmond aan zee en Bergen aan zee.

Zijn de Schoorlse duinen kindvriendelijk?

De gele wandelroute is aangemerkt als familieroute. Hierin is ook de klimduin opgenomen. Houdt er rekening mee dat ook deze wandeling niet heel eenvoudig is. Natuurlijk kun je ook een (deel) van de andere wandelingen doen. Deze zijn over het algemeen wat langer. Wandelen naar het vogelmeer en terug is bijvoorbeeld goed te doen. Omdat de wandelingen ook deels over mul zand gaan, is het over het algemeen wat vermoeiender. De wandelingen zijn niet toegankelijk voor buggy’s. Een rug- of buikdrager is dan een betere manier om jonge kinderen mee te nemen.

Eten en drinken

In het Buitencentrum zit een brasserie waar je wat te eten en drinken kunt krijgen. Schoorl zelf is een toeristische plaats en er zitten diverse restaurants en ijssalons in het centrum.

Schoenen en Kleding

Goede wandelschoenen en zonnebrandcrème.