Bezienswaardigheden Salzburgerland Oostenrijk | Wat te zien en te doen

Er zijn veel bezienswaardigheden in het Salzburgerland in Oostenrijk te vinden. Dit maakt het een mooie zomerbestemming. Een heleboel attracties van het Salzburgerland zijn pas vanaf mei geopend en dus alleen in de zomer geopend. Er is van alles te zien: kloven, gletschers, grotten, watervallen en de mooie stad Salzburg. Het Salzburgerland is niet onontdekt, maar er zijn wel degelijk nog bezienswaardigheden die minder bekend zijn. Zo behoort de Weißsee Gletscherwelt tot een van de mooiste bezienswaardigheden van Oostenrijk. Maar is deze nog niet door het massatoerisme ontdekt. Hieronder vind je de attracties en bezienswaardigheden in het Salzburgerland die wij hebben bezocht.

Bezienswaardigheden Salzburgerland Oostenrijk

Lamprechtshöhle

De Lamprechtsgrot is een van Europa ’s grootse grottenstelsels. Het ligt dicht bij het plaatsje Lofer in Oostenrijk vlak bij de Duitse grens. Een deel van de grot, zo’n 700 meter kan bezocht worden. Je doet er zo’n 45 minuten over. Er loopt een goed begaanbaar pad over beton, houten bruggen en trappen door de grot heen. Met name de diversiteit aan kleuren maakt de grot zeer bezienswaardig. Ook vind je er kleine watervalletjes en beekjes.

Lees het hele artikel over de Lamprechtshöhle

Sigmund-thun Klamm

De Sigmund Thun kloof ligt vlak bij Kaprun. Het is een van de mooiste kloven van het Salzburgerland in Oostenrijk. De kloof is niet heel groot (320 meter). De hele wandeling kun je in 40 minuten maken. De kloof is ontstaan door Gletsjerijs. De wandeling voert over houten paden, trappen en bruggen over het water heen. De route begint bij een waterval, die door de smalle kloof stroomt. Vervolgens loop je door de kloof langs en over het stromende water.

Lees het hele artikel over de Sigmund-Thun klamm

Grossglockner Hochalpenstrasse

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Oostenrijk is het bezoeken van de Großglockner hochalpstraße. Deze straat is met name bekend om haar prachtige uitzichten over de hoogste bergen van Oostenrijk. Het is ook mogelijk om diverse wandelingen te maken. Je kunt de straat bereiken vanuit zowel Karinthië als Salzburgerland. Bij Salzburgerland vind je de toegang bij Ferleiten. Vanaf Karinthië kun je de Grossglockner hochalpstrasse bereiken via het plaatsje Heiligenblut.

Lees het hele artikel over de Großglockner Hochalpenstraße

Kitzlochklamm

De Kitzlochklamm vind je vlak bij het dorp Taxenbach in Salzburgerland. De kloof is 1.500 meter lang en  kenmerkt zich door veel watergeweld en is meer een ravijn dan een kloof. Trek ongeveer 1,5 uur uit voor een bezoek aan de kloof. Al vrij snel na de entree vind je een indrukwekkende waterval. Vervolgens vervolgt de weg zich over houten paden, trappen en bruggen langs het kolkende water. Een behoorlijke klim brengt je langs mooie uitzichten op de brede kloof.

Lees het hele artikel over de Kitzlochklamm

Weissee Gletscherwelt

Een nog wat onbekendere bestemming in Salzburgerland is de Weißsee Gletscherwelt. Op zich wel verrassend aangezien het een van de mooiste uitzichtplatforms biedt van heel Oostenrijk. De Weißsee biedt uitzicht op de verschillende stuwmeren geflankeerd door toppen die boven de 3000 meter hoog zijn. Ook zijn er mooie bergkammen te zien. Anders dan de naam doet vermoeden, vind je hier geen gletsjers. Er ligt wel vrijwel altijd sneeuw.

Lees het hele artikel over de Weißsee Gletscherwelt

Krimmler waterval

De Krimmler waterval is de hoogste waterval van Oostenrijk en een na hoogste  van Europa. Hij valt in verschillende lagen naar beneden over een totale hoogte van 380 meter. Je vindt de Krimmler waterval bij het dorpje Krimml in de deelstaat Salzburgerland. Al vanaf de kant van de weg kun je een blik werpen op de waterval. Het loont de moeite om de waterval ook van dichtbij te bekijken. Een wandelpad (ticket nodig) voert langs de waterval naar verschillende uitzichtplatformen.

Lees het hele artikel over de Krimmler waterval

Seisenbergklamm

De Seisenbergklamm is onze persoonlijke favoriet voor wat betreft de kloven die we hebben bezocht in Salzburgerland. Het is de meest diverse kloof en de begroeiing is prachtig. Ook zijn er hier mogelijkheden om bij het water te komen. De Seisenbergklamm ligt in het plaatsje Weissbach bei Lofer. De wandeling door de kloof duurt ongeveer 1,5 uur. Ongeveer halverwege kom je bij het mooiste gedeelte van de kloof. Hier vernauwd de kloof zich en wordt het water wilder.

Lees het hele artikel over Seisenbergklamm

Gollinger waterval

De Gollinger waterval ligt vlak achter het plaatsje Golling. Deze mooie waterval is makkelijk te bereiken vanaf Salzburg en dat maakt hem populair. De waterval valt in twee trappen 75 meter omlaag. En ligt mooi tussen groen en rotsen. Het kost ongeveer vijf minuten om vanaf de entree (ticket nodig) naar de voet van de eerste trap van de Gollinger waterval te lopen. Vanaf de voet van de waterval kun je verder omhoog lopen. Hier vind je meerdere mooie uitzichtpunten.

Lees het hele artikel over de Gollinger waterval

Lammerklamm

De Lammerklamm vind je in Scheffau am Tennengebirge in Salzburgerland Oostenrijk. Deze kloof ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Salzburg. Een bezoek aan de Lammerklamm kost je ongeveer een uur afhankelijk van foto stops en klauterplezier. Deze mooie kloof heeft twee wandelpaden. Er loopt een kort wandelpad naar de donkere kloof. Deze voert over houten paden en trappen. Dit is het mooiste gedeelte van de kloof met hoge kloofwanden die dicht op elkaar staan.

Lees het hele artikel over de Lammerklamm

Habachtal

Oostenrijk is rijk aan mineralen. In het Habachtal vlak bij Bramberg am Wildkogel zijn er heel veel gevonden. De vallei staat bekend om de smaragden, maar ook andere mineralen zoals bergkristal zijn hier te vinden. Daarnaast is het Habachtal een prachtige vallei met mooie uitzichten en heel veel watervallen. In het Habachtal is het mogelijk om op zoek te gaan naar mineralen. Vlak bij Gasthof Alpenrose ligt een beekje waar je op zoek kan gaan naar mineralen.

Lees het hele artikel over het Habachtal

Eisriesenwelt en kasteel Hohenwerfen

De Eisriesenwelt vind je vlak bij het plaatsje Werfen in Salzburgerland Oostenrijk. Het is een enorme ijsgrot waarvan een deel opgesteld is voor toeristen. In de grot vind prachtige ijsformaties, bevroren meren en tunnels. Ook het uitzicht op de omliggende bergen op de weg naar de grot toe is fantastisch. Trek met inachtneming van de wachttijd, rondleiding en de wandeling er naar toe zo’n 3 a 4 uur uit voor een bezoek aan de grotten.

Lees het hele artikel over de Eisriesenwelt
Steden Oostenrijk - Salzburg

Salzburg

De barokke stad Salzburg in Oostenrijk is mooi gelegen tussen de heuvels. Deze Unesco stad is bekend om de torentjes en Mozart. Salzburg is een statige stad met imposante gebouwen. Met name de oude stad is bezienswaardig. Hier vind je ook de highlights van de stad. De stad is niet zo groot, struin er lekker doorheen en bezoek in ieder geval Kasteel Hohensalzburg, de dom van Salzburg, de liefdesslotjes voetbrug , het geboortehuis van Mozart en de Mirabell tuin.

Lees het hele artikel over Salzburg (volgt)