Eisriesenwelt Werfen | IJsgrot Salzburgerland Oostenrijk

Bezoek de mooie natuurlijke ijssculpturen in de grootste ijsgrot van de wereld

Onze waardering:

Eisriesenwelt

De Eisriesenwelt vind je vlak bij het plaatsje Werfen in Salzburgerland Oostenrijk. Het is een enorme ijsgrot waarvan een deel opgesteld is voor toeristen. In de grot vind prachtige ijssculpturen, bevroren meren en tunnels. Ook het uitzicht op de omliggende bergen op de weg naar de grot toe is fantastisch. Trek met inachtneming van de wachttijd, rondleiding en de wandeling er naar toe zo’n 3 a 4 uur uit voor een bezoek aan de grotten.

DE EISRIESENWELT BEZOEKEN

Na het rijden van een aantal haarspeltbochten met de auto kom je aan op het parkeerterrein. Vlak achter het parkeerterrein vind je de ticket office. Vanaf daar start een wandeling heuvel op naar de gondel. Je kunt hier kiezen de panorama route te lopen of via een tunnel een kortere route te wandelen (+/- 20 minuten) naar de kabelbaan.

Na de rit met de gondel moet je opnieuw een stuk omhoog wandelen naar de grot (+/- 20 minuten). Vanaf hier heb je ook weer prachtige uitzichten. Bij de grot aangekomen kun je kiezen of je de rondleiding in het Engels of Duits wilt volgen. Vervolgens wordt er steeds een groep binnengelaten. Het tijdspad hiertussen wordt bepaald door de drukte.

Bij de start van de wandeling worden een aantal lantaarns uitgedeeld. Deze wordt door de gids voor je aangestoken. Als die uitgaat, wordt die gewoon weer opnieuw voor je aangestoken. Na de wind bij de ingang getrotseerd te hebben, loop je omhoog de grot in. De grot telt heel veel traptreden. Met name in het begin zal je er veel moeten beklimmen. Bij de hoogtepunten wordt stil gestaan en maakt de gids licht. De ijssculpturen en meren worden zo zichtbaar en zijn allemaal prachtig om te zien. Je maakt een rondleiding van ongeveer 1 uur en 15 minuten.

Wanneer de Eisriesenwelt bezoeken

De Eisriesenwelt wordt vaak bezocht met slecht weer. De grotten zijn overdekt en worden daardoor gezien als slecht weer bestemming. Het is echter de overweging waard om dit te bezoeken met goed weer. Je moet namelijk een behoorlijk stuk onoverdekt wandelen om de grot te bereiken. Nat een grot in gaan waar de temperatuur rond het vriespunt ligt, is niet aan te bevelen. Daarnaast mis je dan de prachtige uitzichten.

De Eisriesenwelt is een populaire attractie. Als je voor 10 uur komt, heb je kans dat je de drukte nog ontloopt. Daarna komen de grote groepen toeristen aan en heb je te maken met meer wachttijd. Op regendagen is het vaak nog drukker.

Kasteel Hohenwerfen

Een trip naar de Eisriesenwelt kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan kasteel Hohenwerfen. Je ziet het kasteel al liggen als je op de snelweg rijdt. Vanaf de bergweg naar de Eisriesenwelt heb je een prachtig uitzicht op dit kasteel.

Route en parkeren Eisriesenwelt

De Eisriesenwelt ligt bij het plaatsje Werfen. Dit plaatsje is goed te bereiken vanaf de A1. Vanaf daar voert een bergweg omhoog naar een van de drie parkeerplaatsen (gratis). Heb je het niet zo op bergwegen rijden of kom je met openbaar vervoer? Je kunt ook vanaf Werfen treinstation de bus nemen naar de  Eisriesenwelt.

Festung Hohenwerfen, Werfen, Salzburg, Oostenrijk

Eisriesenwelt, Pfarrwerfen, Salzburg, Oostenrijk

Overnachten Eisriesenwelt

Eisriesenwelt ligt bij de plaatsjes Werfen/Pfarrwerfen en maakt onderdeel uit van de regio Pongau. Hier en in de omgeving vind je accommodaties. De Eisriesenwelt is ook goed te bezoeken vanuit Salzburg. Het is vanaf daar ongeveer drie kwartier rijden naar de Eisriesenwelt. Door de ligging vlak bij de snelweg is het ook goed te doen vanaf andere toeristische plaatsen zoals bijvoorbeeld Zell am See (+/- 1 uur). Of bezoek hem op doorreis naar Karinthië.

Is de Eisriesenwelt kindvriendelijk?

De Eisriesenwelt wordt veel met kinderen bezocht. Je moet er wel rekening mee houden dat het een flinke klim is om er te komen en ook in de grot zelf er flink geklommen en gedaald moet worden. De grot is niet toegankelijk voor buggy’s en wandelwagens.

Eten en drinken

Er is een snackbar aanwezig bij de voet van de gondel. Daarnaast vind je een restaurant aan de bovenkant van de gondel.

Kleding

Zorg voor warme kleding. Het is rond het vriespunt in de grot zelf. Daarnaast zijn goede wandelschoenen aan te raden.

Foto’s

Het is niet toegestaan om foto’s te maken in de grot zelf. Dit zorgt voor te veel oponthoud. Vandaar dat je ook geen foto's vind van binnen in de grot op deze pagina.