Großglockner hochalpenstraße | Pasterzegletsjer

Mooie autoroute Oostenrijk naar de hoogste berg van Oostenrijk

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Großglockner Hochalpenstraße

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Oostenrijk is het bezoeken van de Großglockner hochalpenstraße. De Großglockner hochalpenstraße is met name bekend om haar prachtige uitzichten over de hoogste bergen van Oostenrijk. Het is echter ook mogelijk om er diverse wandelingen te maken. Om deze laatste reden zijn er ook meerdaagse tickets.

Toegang Großglockner hochalpenstraße

Je kunt deze bereiken vanuit zowel Karinthië als Salzburgerland. Bij Salzburgerland vind je de toegang vlak na het plaatsje Fusch bij Ferleiten. Vanaf Karinthië kun je de Großglockner hochalpenstraße bereiken via het plaatsje Heiligenblut. Bij het kopen van je ticket krijg je een boekje met informatie over wat er allemaal te zien en te doen is op de Großglockner hochalpenstraße.

Uitzichtpunten

Er zijn bekende uitzichtpunten, maar ook de minder bekende zijn een stop waard. Overal langs de route vind je kleine en grote parkeerplaatsen. De bekendste uitzichtpunten zijn:

Edelweissspitze/Fuscher Törl

Deze twee uitzichtpunten liggen dicht bij elkaar. De Edelweissspitze ligt op 2.571 meter hoogte en vanaf hier heb je een panorama van 360 graden. Houdt er wel rekening mee dat de weg naar de Edelweissspitze niet de beste weg is. Kampers en bussen zijn niet toegestaan. Daarnaast is het aantal parkeerplaatsen bovenop beperkt. Het kan even duren voordat je een parkeerplaats gevonden hebt.

De Fuscher Törl ligt iets lager dan de Edeweissspitze. Hier kijk je deels uit op dezelfde uitzichten. Voor fotografie is dit uitzichtpunt iets fijner aangezien je hier geen last hebt van een weg die ervoor loopt. Hier vind je aardig wat parkeerplaatsen.

Hochtor

De Hochtor is de grens tussen Karinthië en Salzburgerland. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Op meerdere punten zijn parkeerplaatsen beschikbaar.

Kaiser-Franz-Josephs-Höhe

Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Kaiser-Franz-Josephs-Höhe. Hier kijk je uit op de top van de Großglockner en op de Pasterzegletsjer. Je vindt hier meerdere parkeerplaatsen en een parkeergarage.

Pasterze-gletsjer

De Pasterze gletsjer is een bezienswaardigheid op zich. De gletsjer wordt prachtig geflankeerd door hoge 3000-ers waaronder de Großglockner. Het is echter de vraag hoe lang de gletsjer nog zichtbaar is vanaf de Kaiser-Franz-Josephs-Höhe. Het ijs van de gletsjer smelt namelijk in een rap tempo. Het is door de terugtrekking van dit ijs niet meer mogelijk om zonder begeleiding op deze gletsjer te wandelen.

Het is nog wel mogelijk om dichter naar de gletsjer toe te wandelen. Vanaf de Kaiser-Franz-Josephs-Höhe kun je kiezen om met de kabelbaan naar beneden te gaan en dan een stuk te wandelen of om het hele stuk naar beneden te lopen. Ook vanaf de kabelbaan is het nog een behoorlijk stuk wandelen om dichter bij de voet van de gletsjer  te komen. De route voert over een rotspad. Onderweg staan borden waarop wordt getoond waar de gletsjer zich in dat jaar bevond.

Je kunt parkeren op de parkeerplaatsen buiten en er is een parkeergarage.

Overige activiteiten langs de Großglockner hochalpenstraße

Haus Alpine Naturschau - Hier vind je een ecologie-museum en een plantenleerweg.
Fuscher Lacke – Hier vind je een kleine meertje en zijn er marmotten te zien. Leuk voor kinderen.

Overnachten Großglockner Hochalpenstraße

Je vindt de toegang van de Hochalpenstraat in Salzburgerland dicht bij het  plaatsje Ferleiten. De populaire plaatsen Zell am See en Kaprun zijn de dichtstbijzijnde toeristische plaatsen en liggen op minder dan twintig minuten rijden van Ferleiten. Vanaf de andere kant is bijvoorbeeld het zonnige plaatsje Lienz een goede overnachtingsplek.

Is de Großglockner Hochalpenstraße kindvriendelijk?

Het bezoeken van de Großglockner hochalpenstraße is met name een roadtrip. Het is dus goed te doen met kinderen. Ga je wandelen is het raadzaam even te kijken hoe  zwaar de wandeling is en of het kind dit aan kan.

Eten en drinken

Er zijn diverse mogelijkheden om wat te eten of te drinken langs de route. Zeker op de bekende plaatsen is er wel een restaurant aanwezig.

Kleding

Zorg dat je warme kleding bij je hebt. Je rijdt op grote hoogte en de temperatuur is er een stuk lager dan in de dalen. Als je wilt gaan wandelen zorg dan voor goede wandelschoenen.