Habachtal | Mineralen zoeken in Salzburgerland Oostenrijk

Op zoek naar smaragden en watervallen in Salzburgerland Oostenrijk

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Habachtal – Wandelen en smaragden zoeken

Oostenrijk is rijk aan mineralen. In het Habachtal vlak bij Bramberg am Wildkogel zijn er heel veel gevonden. De vallei staat bekend om de smaragden, maar ook andere mineralen zoals bergkristal zijn hier te vinden. Daarnaast is het Habachtal een prachtige  vallei met mooie uitzichten en heel veel watervallen.

Mineralen zoeken in Habachtal

In het Habachtal is het mogelijk om op zoek te gaan naar mineralen. Vlak bij Gasthof Alpenrose ligt een beekje waar je op zoek kan gaan naar mineralen. Zorg dat je iets van een schep of hamer en beitel bij je hebt. Als je in een van de familiehotels in het Habachtal logeert, wordt dit vaak door het hotel ter beschikking gesteld. Vervolgens kun je grond gaan scheppen/hakken en dit uit gaan zeven in het water. Een zeef en een emmer om zand in te doen kun je gratis lenen bij Gasthof Alpenrose. Uiteraard zolang de voorraad strekt. Als je zelf een zeefje bij je hebt, neem dit dan mee.

Het is een activiteit die leuk is om te doen met kinderen. De kans dat je iets  vind is klein. Wij vonden uiteindelijk twee kleine bergkristallen.

Wandelen in het Habachtal

De wandeling naar Gasthof Alpenrose is ongeveer 7 kilometer. En je kunt nog verder omhoog. Heen is het een flinke klim. Onderweg zie je diverse mooie uitzichten op de vallei, kolkend water en prachtige watervallen. De mooiste watervallen vind je om en nabij de Gasthofen/eetgelegenheden wat hoger in de vallei. Tijdens de route vind je veel informatieborden met informatie over mineralen en het Habachtal. Alpenmarmotjes zijn ook te spotten.

Bustaxi Habachtal

Je kunt er voor kiezen heen en terug te lopen. Het is niet toegestaan zelf naar Gasthof Alpenrose te rijden. Er rijdt echter wel een bustaxi (tegen betaling) zowel heen als terug op vaste tijden. Meer  informatie over de taxibus vind je hier. Zorg dat je op tijd telefonisch reserveert. Anders bestaat de kans dat je niet mee kunt.

Route en parkeren Habachtal

Je vind de parkeerplaats en de start van de wandeling vlak achter Bramberg am Wildkogel in Habach. Het adres dat je kunt ingeven in Google Maps is Habach 35, 5733 Habach, Oostenrijk. Volg vanaf de B165 de borden naar Habachtal/Smaragdweg. Na een stukje rijden over de Smaragdwanderweg vind je aan de rechterkant een afslag naar parkeerplaats. Bij de parkeerplaats is ook een info huisje aanwezig.

Overnachten Habachtal

Dichtbij het Habachtal ligt Bramberg  am Wildkogel. Zell am See ligt op ongeveer 40 minuten rijden. In de omgeving van Habach vind je een aantal familiehotels. Deze zijn helemaal ingespeeld op vakantie met kinderen.

Is het Habachtal kindvriendelijk?

De wandeling gaat over goed aangelegd pad. Het is zelfs toegankelijk voor buggy’s. Al zijn er wel stukken waar je met een buggy de gewone weg moet volgen. De route is meer dan 7 km lang enkele weg en voert heen omhoog. De wandeling is lang voor kleine kinderen en best vermoeiend. Een alternatief is de Bustaxi te nemen. Je kunt deze een enkele weg nemen of heen en terug.

Eten en drinken

Er liggen meerdere Gasthofen en restaurantjes in het Habachtal. Deze liggen wel allemaal wat hoger in de vallei. Beneden bij de parkeerplaats in de buurt ligt hotel Grundhof. Hier kun je ook terecht voor wat te eten en te drinken.

Kleding

Wandelschoenen zijn geen must, maar wel aan te raden. Het is een hellende  wandeling en je hebt dan wat meer grip.

Museum Bramberg - mineralen museum

Een mooie mineralencollectie vind je in Museum Bramberg. Ook is er een soort van openluchtmuseumpje met gebouwen uit de tijd van het mineralen zoeken. In het museum kun je ook mineralen kopen. Voor kinderen is er een grabbelton, waar ze voor een leuke prijs mooie mineralen in steen kunnen grabbelen.