Weißsee Gletscherwelt | Mooie uitzichtpunten in Salzburgerland

Ontdek een van de mooiste uitzichtpunten van Salzburgerland Oostenrijk

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Weißsee Gletscherwelt

Een nog wat onbekendere bestemming in Salzburgerland is de Weißsee Gletscherwelt. Op zich wel verrassend aangezien het een van de mooiste uitzichtplatforms biedt van heel Oostenrijk. De Weißsee biedt uitzicht op de verschillende stuwmeren geflankeerd door toppen die boven de 3000 meter hoog zijn. Ook zijn er mooie bergkammen te zien. Anders dan de naam doet vermoeden, vind je hier geen gletsjers. Er ligt wel vrijwel altijd sneeuw. Wij waren er in juli en zijn nog weggezakt in de sneeuw. Ook lag er nog ijs op de Weißsee.

Vanaf het dalstation Enzinger Boden (1.485 meter) kun je naar de Weißsee toe. Je kunt dit wandelend doen of met de gondelbaan. Wandelend is behoorlijk pittig en kost behoorlijk wat tijd. Met de gondelbaan ben je in ongeveer een half uurtje boven. Je komt dan uit bij de Berghotel Rudolfshütte (2.315 meter). Vanaf hier heb je verschillende opties.

Er zijn verschillende wandelingen te maken die variëren van 30 minuten tot meerdere dagen. Je kunt bijvoorbeeld langs de stuwmeren wandelen of rondwandelen in het mooie landschap. Deze wandelingen zijn gemarkeerd. De Rother wandelgids Hohe Tauern beschrijft ook een mooie wandeling in dit gebied. De meeste bezoekers komen echter voor het uitzicht op de Weißsee en het uitzicht na de stoeltjeslift Medelz.

Weißsee

De Weissee vind je naast de Rudolfshütte. Dit stuwmeer wordt mooi geflankeerd door verschillende hoge alpentoppen en behoort tot de allermooiste stuwmeren van Oostenrijk. Je kunt helemaal rond de Weissee wandelen. Hier zitten wel wat lastige passages in. Loop in ieder geval even naar de stuwdam. Vanaf daar (en ook vanaf veel andere plaatsen) heb je een mooi uitzicht op de Weissee.

Stoeltjeslift Medelz (sesselift Medelz)

Het eindpunt van de stoeltjeslift Meldelz ligt nog een stuk hoger dan de Rudolfshütte. De entree vind je op tien minuten lopen van de Rudolfshütte. Het panorama dat je hier te zien krijgt is weergaloos. Een 360 graden panorama op besneeuwde vlakten en hoge bergtoppen. Ook de stuwmeren zijn vanaf hier zichtbaar. Loop een stuk omhoog om te genieten van nog meer uitzichten. De stoeltjeslift gaat alleen met goed weer en is geopend vanaf de maand juli.

Tauernmoossee

Aan de andere kant van de Rudolfshütte vind je de Tauernmoossee. Je kunt een groot stuk langs het meer wandelen. Vanaf daar kun je je weg vervolgen langs weer andere mooie routes. De Tauernmoossee kun je ook zien vanaf de stoeltjeslift en het eindpunt hiervan.

Route naar de Weissee Gletscherwelt

Neem bij Uttendorf vanaf de B311 de afslag (weissee staat aangegeven). Rijdt via de Panaromastrasse Stubachtal naar dalstation Enzinger Boden. Het laatste stuk gaat via 13 haarspeldbochten omhoog. Bij het dalstation zijn meerdere parkeerplaatsen.

Enzingerboden, Salzburg, Oostenrijk

Is de Weißsee Gletscherwelt Kindvriendelijk?

Deze trip wordt gepromoot als familietrip. De kinderen vinden de sneeuw en de glitterstenen natuurlijk geweldig. Houdt er wel rekening mee dat er wel geklommen en geklauterd moet worden. De Weißsee gletscherwelt is niet geschikt voor buggy’s.

Overnachten Weissee Gletscherwelt

Er liggen een aantal gasthofen vlak bij de start van de gondel in Enzinger Boden. De dichtstbijzijnde plaats met voorzieningen is Uttendorf. Hier vind je meer mogelijkheden voor overnachting.

Eten en drinken

Bij de parkeerplaatsen onder vind je meerdere gasthofen waar je kunt eten en drinken. Boven bij het einde van de kabelbaan ligt Berghotel Rudolfshütte. Hier is een self service restaurant gevestigd.

Kleding

Bergschoenen zijn een must. Boven is het een stuk kouder dan beneden. Extra kleding is afhankelijk van hoe warm en zonnig het die dag is.