Waar auto huren Oostenrijk? | Tips en informatie

Oostenrijk is een prachtig land. Er is veel te zien en te doen. Zowel in de winter als in de zomer. Er is een openbaar vervoer netwerk. Maar het is vaak wel makkelijker en sneller om met een auto naar de diverse bestemmingen te rijden. Kom je niet met eigen vervoer dan is een auto huren een goede optie. Een auto huren kan via diverse maatschappijen in Oostenrijk. Maar hoe kies je een verhuurbedrijf? Naast de prijs moet je ook letten op de voorwaarden. Dit uitzoeken kan een lastige en tijdrovende klus zijn. En wat zijn andere dingen waar je op moet letten als je een auto wilt huren in Oostenrijk?

Rijden in Oostenrijk

De wegen in Oostenrijk zijn goed. Maar niet overal liggen snelwegen. Wegen slingeren zich door en langs bergen en daar moet je wel rekening mee houden in de reistijd. Er worden wel wat voorwaarden gesteld aan het autorijden in Oostenrijk:

 • De auto moet zijn voorzien van een vignet als je op de autobahnen (A) en schnelstrassen (S) wil rijden. Controleer dit als je een auto huurt;
 • Op sommige trajecten moet je apart tol betalen. Dit geldt voor een aantal tunnels, wegen en passen (zoals bijvoorbeeld ook de Grossglockner Hochalpenstrasse). Op de website van de ANWB staat beschreven welke wegen dit zijn. Je kunt de tol betalen met contant geld en op bepaalde punten met een creditcard. Let dus wel op voor welk poortje je gaat staan. Het kan zijn dat de auto al is uitgerust met een zogenoemde Videomautkarte. Op een aantal trajecten wordt het kenteken dan herkent en hoef je niet te stoppen.

Over het algemeen kun je goed parkeren bij de diverse bezienswaardigheden. Maar zeker in het hoogseizoen lopen deze parkeerplaatsen snel vol. Des te vroeger je bent des te meer kans op een parkeerplaats.

Waar moet je rekening mee houden bij autohuur in Oostenrijk?

Hieronder een checklist waar je rekening mee moet houden als je een auto huurt:

 • De hoogte van het eigen risico bij schade;
 • Zijn de kilometers ongelimiteerd (je wilt geen kosten per kilometer betalen);
 • Zijn sleepkosten meeverzekerd;
 • De hoogte van het bedrag bij aansprakelijkheidsschade (WA);
 • Is de auto casco allround verzekerd;
 • Zijn de banden, bodem, glas en dak meeverzekerd;
 • Is diefstal altijd meeverzekerd;
 • Extra kosten voor extra bestuurder;
 • Volle tank bij wegrijden en weer inleveren;
 • De leeftijd en de kilometerstand van de auto die ze aanbieden;
 • Moet de auto gewassen en gezogen worden;
 • Minimale leeftijd of minimale tijd bezit rijbewijs.

Geld besparen op kinderzitjes en navigatiesysteem

Autoverhuurbedrijven hebben ontdekt dat kinderzitjes en navigatiesystemen veel geld kunnen opbrengen. Er wordt soms veel geld gevraagd voor het huren van een navigatiesysteem en kinderzitjes. Ook in Oostenrijk. Daarnaast kan het gebeuren dat een kinderzitje ter plekke toch niet beschikbaar is of dat je naar een ander kantoor moet rijden om het  op te halen.

Neem je kinderzitjes mee

Kinderzitjes kun je meestal gratis inchecken bij de vliegtuigmaatschappij. Check hiervoor de site van de vliegmaatschappij. Zitverkleiners kunnen als handbagage mee (eventueel bij incheck mee laten gaan met de koffers). Kinderzitjes lever je in bij de bagageband voor speciale goederen, nadat je het zitje hebt ingecheckt. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als alle andere niet-standaard bagage. Het is wel even wat meer gedoe, maar het kan je veel geld besparen.  Neem niet het nieuwste kinderzitje mee en doe er een hoes omheen. Het komt met ander spullen in het ruim te zitten en een krasje zit er snel op.

Neem je eigen navigatiesysteem mee of download een navigatie app

Als je een eigen navigatiesysteem hebt, neem die dan mee. Er worden soms woekerprijzen gevraagd voor het navigatiesysteem. Er zijn ook diverse apps die je op je telefoon kunt installeren en offline kunt gebruiken. In Google maps kun je een gebied opslaan en offline (vooraf downloaden) een maand gebruiken. Wij hebben zelf gebruik gemaakt van Google Maps.

Waar Auto huren Oostenrijk?

Het huren van een auto kan in de meeste grotere en toeristische plaatsen zelf of je kunt de auto ophalen op het vliegveld. Er is dan wel een kans dat de gewenste auto al verhuurd is en dat je genoegen moet nemen met een andere of duurdere auto. Zeker als je deze op een van de luchthavens van Oostenrijk wil ophalen. Daarnaast is het altijd lastig ter plekke uit te vinden wat er nu precies verzekerd is en wat het eigen risico is. Wij hebben er daarom voor gekozen om onze auto van te voren te vanuit Nederland te reserveren. Het van tevoren regelen van een huurauto heeft als voordelen dat je de gewenste auto huurt, dat je in het Nederlands alles kunt afspreken en alle voorwaarden in het Nederlands kunt controleren. Wij kiezen altijd voor een volledige verzekering zonder eigen risico. Het zou zonde zijn als de vakantie verpest wordt door een schade aan de auto. Bedrijven die deze vorm van autohuur aanbieden zijn:

Sunny Cars

Sunny Cars biedt autohuur zonder zorgen. Ze bieden een uitgebreide All in dekking (zelfs banden, glas en bodem). Daarnaast betalen zij het eigen risico bij schade terug. Sunny Cars is niet de verhuurder zelf. Via Sunny Cars huur je bij erkende maatschappijen (zoals Enterprise, Sixt, Hertz, etc.). Bij welke maatschappij je huurt is afhankelijk van de auto die je selecteert. Gratis annuleren kan tot een uur voor huuraanvang. Wij hebben goede ervaringen met Sunny Cars autoverhuur en huren meestal hier onze auto.

TUI Cars

TUI Cars is nog wat korter actief op de Nederlandse markt. De huurauto's zijn vrijwel altijd inclusief een all-in verzekering zonder eigen risico (check dit nog wel even). De dekking is iets minder uitgebreid dan bij Sunny Cars. Sleepkosten zijn bijvoorbeeld hier niet meeverzekerd. En bij schade worden administratiekosten in rekening gebracht. Via Tui cars huur je bij erkende maatschappijen (zoals Enterprise, Hertz en Sixt, etc.). Bij Tui Cars kun je standaard gratis annuleren tot 24 uur van te voren. Ook met TUI Cars hebben we goede ervaringen.

Auto huren luchthaven Oostenrijk

De meeste bezoekers zullen hun huurauto ophalen op de luchthaven. Voordeel is dat de je meteen de flexibiliteit hebt van een huurauto en geen transfer hoeft te regelen. Er zijn zes vliegvelden in Oostenrijk: Wenen, Klagenfurt, Graz, Innsbruck, Linz en Salzburg. Op al deze vliegvelden is het mogelijk een auto op het vliegveld zelf op te halen. Zorg dat je bij de zoekterm wel het woord luchthaven erbij vermeld.