Stuiben waterval | Stuibenfall Umhausen | Hoogste waterval Tirol

Maak een prachtige wandeling of klim langs de hoogste waterval van Tirol

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Stuiben waterval Umhausen | Stuibenfall Umhausen

De Stuiben waterval is de hoogste waterval van Tirol. Deze behoort tot de mooiste bezienswaardigheden van Tirol. De waterval is te bezoeken vanaf Umhausen (onder) en Niederthai (boven). Wij hebben de Stuiben waterval bezocht vanaf Umhausen.

Vanaf de parkeerplaats van Umhausen is het ongeveer een half uur tot drie kwartier lopen naar de voet van de waterval. De route voert vanaf het begin omhoog en wordt steeds mooier. Het water wordt steeds woester en de stroomversnellingen steeds hoger. Vervolgens voert de route via trappen naar boven langs de waterval. De bovenkant van de waterval bereik je na ongeveer 1,5 uur lopen.

Er zijn diverse uitzichtpunten gemaakt waar je de waterval goed kunt zien. Vijf platformen zijn de hoofduitzichtpunten en daarnaast zijn er nog diverse picknickplekken. Na platform 2 loopt de weg grotendeels via twee ijzeren hangbruggen en trappen. Houdt er rekening mee dat de hangbruggen een beetje wiebelen. Een leuke ervaring voor de meesten, maar niet voor mensen met heel erge hoogtevrees.

De platformen tonen de waterval van verschillende kanten. Platform 3 is misschien wel de leukste. Hier kom je erachter waarom dit de Stuiben waterval heet.  Je kunt hier naar beneden lopen en je kletsnat laten “stuiven” door de waterval. Terug ga je via de zelfde weg of je moet in Niederthai vervoer regelen.

Klettersteig/via Ferrata Stuibenfall

De Stuibenfall is ook bekend om haar Klettersteig. Lekker klimmen over de rotsen bij en naast de waterval. Het parcours is ongeveer 450 meter en je doet er ongeveer drie uur over. Je eindigt op de top van de waterval. Er geldt wel een leeftijdsgrens van minimaal 12 jaar. De klettersteig start bij de voet van de waterval.

Een klettersteig kun je online boeken via o.a. Getyourguide. Je kunt ook naar de mogelijkheden vragen voor een tour met een gids bij het toerismebureau van Umhausen.

Uitzichtpunt

Wil je de Stuibenfall zien zonder te wandelen dan is er een uitzichtpunt op de weg van Umhausen naar Niederthai.

Verlicht

Op woensdagavonden in het hoogseizoen wordt de Stuibenfall verlicht.

Otzi dorf en Roofvogelpark

Een bezoek aan de Stuibenfall kan eventueel gecombineerd worden met het Otzi dorf en het roofvogelpark. Deze liggen vlak bij de parkeerplaats voor de Stuibenfall in Umhausen.

Parkeren Stuiben waterval

Parkeren kun je in Umhausen bij de Bischoffsplatz (betaald). Hier is een grote parkeerplaats. In Niederthai kun je de auto kwijt op Parkplats Sennhof (betaald).

Stuibenfall, Höfle, Niederthai, Gemeinde Umhausen, Bezirk Imst, Tirol, 6441, Oostenrijk

Stuibenfall, Niederthai, Gemeinde Umhausen, Bezirk Imst, Tirol, 6441, Oostenrijk

Is de Stuiben waterval kindvriendelijk?

Het eerste deel van de wandeling vanuit Umhausen is goed te doen met (jonge) kinderen. Met een buggy kun je tot bij de voet van de waterval komen. Wil je verder omhoog, houd er dan wel rekening mee dat dit een flinke klim is. En dat het pad niet meer geschikt is voor buggy's. Een buik- of rugdrager is een betere optie. Doe de klim niet met te jonge kinderen. Het is een flinke klim en ze moeten van klauteren houden. Houdt ze dicht bij je en laat ze niet rennen. Het kan glad zijn en je loopt soms langs afgronden. Platform 3 vinden onze kinderen erg leuk. Lekker nat laten stuiven. Ze zijn meerdere keren naar beneden gegaan.

Eten en drinken

Bij de parkeerplaats in Umhausen zit een Italiaans restaurant. Tijdens de de wandeling naar de voet van de waterval kom je nog een Gasthof tegen.

Kleding

Je loopt over diverse ondergronden en deze kunnen glad zijn. Zeker als het geregend heeft. Goede wandelschoenen zijn aan te raden. Je loopt maar deels in de schaduw. Dus het is raadzaam je ook goed in te smeren.

Overnachten Stuibenfall

De Stuibenfall ligt in Umhausen. Dit is een kleine plaats met een aantal goede restaurants. Je kunt hier ook overnachten. In de buurt van Umhausen liggen de toeristische plaatsen Oetz en Sölden. De Stuibenball is ook prima te bereiken vanaf andere toeristische plaatsen, zoals Imst (36 min) en Innsbruck (1 uur). Er zijn ook diverse campings in de buurt van Umhausen te vinden, deze vind je onder andere op Eurocampings.

* De links bij de plaatsnamen verwijzen naar Booking.com.

Wat is er nog meer te zien in de buurt van de Stuibenfall?

In de buurt van de Stuiben waterval vind je meer mooie bezienswaardigheden, waaronder: