Wildwasserweg Stubaital | Grawa waterval en Sulzenau alm

Bezoek de breedste waterval en de mooiste alm van Tirol

Onze waardering:

Klik op foto voor grotere weergave

Wildwasserweg Stubaital: Grawa waterval en Sulzenau alm

Grawa waterval

In het Stubaital vind je de Grawa waterval. De waterval is 180 meter hoog en met zijn 85 meter breedte, de breedste waterval van Tirol. In de zomer is de waterval iets minder imposant aangezien er dan minder water naar beneden komt. Tenzij je na een regendag de waterval bezoekt. Daar hebben wij voor gekozen.

De waterval is makkelijk te bereiken. Vanaf de parkeerplaatsen lopen grindpaden naar het uitzichtplatform. Het is dus voor iedereen te doen. Vanaf het uitzichtplatform heb je vooraanzicht vanaf de voet van de waterval. Er staan zelfs ligbanken op het platform om de waterval rustig in je op te nemen. Als je er vlak voor staat word je wel enigszins nat van de nevel.

Wil je meer van de waterval zien dan kun je omhoog lopen naar twee andere platformen. De eerste vind je na 10 minuten, de tweede na 25 minuten klimmen. Dit is een pittige klim en je moet wel redelijk gefocust blijven aangezien je hier veel langs afgronden loopt. Vanaf het 2e platform kun je omhoog lopen naar imposante Sulzenau alm.

Sulzenau alm

Op ongeveer een uur klimmen van de Grawa waterval ligt de Sulzenau alm. Dit is een van de mooiste almen van Tirol. Je loopt hier een keteldal in waar een bergstroom doorheen loopt. Op verschillende plekken in het keteldal lopen watervallen naar beneden. De grootste daarvan is de Sulzenau waterval. Bij mooi weer kun je ook de besneeuwde bergtoppen zien. Ook hier geldt in het voorjaar of na regen is er meer water.

De Sulzenau alm is op twee manieren te bereiken. Je kunt via de Grawa uitzicht platformen omhoog lopen. Deze route is mooier en korter. Echter hier wordt wel “Tritsicherheit” gevraagd. De andere route is ook mooi en wordt meestal terug gewandeld, omdat afdalen via de andere route moeilijker is. Deze weg is een kwartier langer en is ook niet makkelijk. Ook hier loop je langs afgronden op. Het is veel over rotsen klauteren. Je moet er wat voor over hebben, maar dan word je wel beloond met een prachtige ervaring. Maar als je alles rustig doet, is het goed te doen.

Voor de echte hikers bestaat er nog de mogelijkheid om door te lopen naar de Sulzenau hütte. Hiervoor moet je wel wat klimervaring hebben. De meeste laten het bij de Sulzenau alm.

Parkeren Grawa waterval

Je kunt je auto parkeren vanaf het moment dat op de bruggen Wildwasserweg staat. Vanaf daar is het niet ver lopen naar de waterval. Er zijn drie parkeerplaatsen vanwaar je makkelijk naar de waterval loopt. De parkeerplaats in het midden ligt bij een eetgelegenheid.

Zijn de Grawa waterval en de Suzenau alm kindvriendelijk?

De voet van de Grawa waterval is voor iedereen te bereiken. Zelfs met een buggy. Voor de uitzichtpunten op de platformen moet geklauterd worden en langs afgronden opgelopen worden. Dit geldt ook voor de (alternatieve) wandeling naar Sulzenau.

Eten en drinken

Vlak bij de middelste parkeerplaats bij de Grawa waterval is een restaurant. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op de waterval. Op de Sulzenau alm vind je een café. Deze is niet iedere dag geopend, maar dan bestaat de mogelijkheid om drank uit de koelkast te kopen. Zorg wel voor gepast geld.

Kleding

Voor de wandeling naar de voet van de Grawa waterval zijn geen bijzonderheden. Ga je omhoog zorg dan voor goede wandelschoenen en neem voldoende te drinken mee.

Overnachten Grawa waterval

De Grawa waterwal ligt in het Stubaital. De bekendste toeristische plaats in het Stubaital is Neustift im Stubaital. Hier vind je veel accommodatie, restaurants en ook zwemgelegenheden. Er is ook een camping. De waterval is ook prima te bereiken vanaf  Innsbruck (44 min).Booking.com

Wat is er nog meer te zien in de buurt van de Grawa waterval?

In de buurt van de waterval vind je meer mooie bezienswaardigheden, waaronder: