Castroviejo en Cueva Serena

Prachtige rotsformaties en waterval in het Picos de Urbion gebergte

Onze waardering:

Castroviejo en Cueva Serena

Een topattractie van het Picos de Urbión gebergte is Castroviejo in combinatie met de cueva Serena. Deze plek ligt dicht bij het dorpje Duruelo de la Sierra in de provincie Soria.

Castroviejo

Castroviejo bestaat uit een plateau vol met schitterende rotsformaties. De start is bij de parkeerplaats van Castroviejo. Loop door de poort bij de parkeerplaats en je kunt gelijk beginnen met het wandelen over het plateau waar de rotsformaties zich bevinden. Daal af langs en door de rotsformaties en geniet van de spectaculaire vormen. Uiteindelijk kom je bij een uitzichtplatform over de vallei en je volgt dezelfde route weer terug. Het is er niet heel erg druk, maar wel een populaire picknickplaats. Tussen de rotsen vind je bankjes en stenen barbecues.

Cueva Serena

Terug bij de parkeerplaats kun je vervolgens verder wandelen naar de 500 meter verderop gelegen Cueva Serena. Deze grot is bijzonder omdat het gedeeltelijk wordt afgeschermd door een waterval. Volg de weg naar beneden vanaf de parkeerplaats van Castroviejo. Na ongeveer 200 meter vind je aan de rechterkant een afslag omhoog. Dit gaat over rotsachtig bospad. Aan het einde van dit pad vind je Cuevas Serena.

De waterval van Cueva Serena is geen permanente waterval. Met name in het voorjaar en de herfst bij voldoende regen is deze goed te zien. In de winter is het wellicht nog mooier, dan bevriest hij. Het is ook mogelijk om achter de waterval in de grot te komen en dit is eigenlijk nog leuker. Volg hiervoor het pad aan de rechterkant.

Route en parkeren Castroviejo en Cueva Serena

Castroviejo ligt vlak bij het plaatsje Duruelo de la Sierra. Afhankelijk van welke kant je komt, neem je de afslag net vóór (vanaf Soria) of net achter (vanaf Quintanar de la Sierra) het dorp. Vanaf daar is het 7 kilometer omhoog rijden tot je bij de parkeerplaats aankomt.

42158 Duruelo de la Sierra, Soria, Spanje

Zijn Castroviejo en Cuevas Serena kindvriendelijk?

Castroviejo en Cueva Serena zijn beide goed te doen met kinderen. De weg terug is wel heuvel op en dit geld ook voor een deel van de heen- en terugweg naar Cueva Serena. Beide zijn echter korte wandelingen. Een buggy of wandelwagen kun je niet gebruiken. Kleine kinderen kun je het beste meenemen in een rug- of buikdrager.

Eten en drinken

Er zijn geen eet- of drinkgelegenheden in de buurt. Wel zijn er legio picknicktafels bij de rotsformaties in Castroviejo. Dus breng je eigen picknick mee.

Kleding en schoenen

Goede wandelschoenen zijn aan te raden. Je loopt over rotsachtig hellend terrein. Je loopt ook grotendeels in de zon. Zonbescherming is dus nodig.