Laguna negra

Prachtig hooggelegen bergmeer in Picos de Urbion

Onze waardering:

Laguna Negra

De meest bezochte bezienswaardigheid van de provincie Soria in Castilië y Léon is de Laguna Negra. Dit mooie meer ligt hoog in het Picos de Urbion gebergte in de buurt van het dorp Vinuesa. Het meer is bijzonder door de mooie steile wanden waardoor het geflankeerd wordt. En in regen- en smeltwaterseizoen wordt het nog mooier door een prachtige waterval die naast het meer begint. Deze is al zichtbaar in de linkerhoek van het meer als je bij het eerste uitzichtpunt komt.

Wij hebben de Laguna Negra bezocht in de eerste week van mei. We werden aangenaam verrast omdat we het meer bevroren aantroffen. Ook lag er nog een dik pak sneeuw. Terwijl het in het dal zo’n 18 graden was.

Hoe dichtbij je met de auto bij Laguna Negra kunt komen is afhankelijk van de weersomstandigheden en het seizoen. Er is een parkeerplaats op 300 meter van het meer en één op 1800 meter. De parkeerplaats vlak bij het meer is kleiner en kan nog bedekt zijn met sneeuw. Vanaf die parkeerplaats bij het meer is het 300 meter omhoog naar de rand van het meer. Hier liggen houten vlonders die langs de oever van het meer voeren. Hier zijn ook meerdere uitzichtpunten gemaakt. Je kunt na deze houten vlonders kiezen een van de wandelpaden te nemen of via de “Retorno” het meer weer te verlaten. Vanaf de parkeerplaats op 1800 meter van het meer, loop je naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats via de weg omhoog en daarna volg je het 300 meter lange pad omhoog naar de rand van het meer.

Je kunt vanaf het meer helemaal naar de Picos de Urbion wandelen. Daarnaast voert een korte wandeling naar de waterval. In de zomermaanden staat de waterval droog, maar in de winter en lente en een deel van de herfst is de kans groot dat deze wel stroomt.

Route en parkeren Laguna Negra

De gemakkelijkste ingang is via het dorp Vinuesa. Vanaf dit dorp voert een weg omhoog door de bossen helemaal naar de parkeerplaatsen. De weg naar Laguna Negra wordt goed aangegeven. Er zijn twee parkeerplaatsen. Eén op 300 meter van het meer en één op 1,8 kilometer van het meer.

In het hoogseizoen en feestdagen mag je alleen parkeren (tegen betaling) op de parkeerplaats op 1,8 kilometer van het meer. Vanaf 1 juli tot begin september rijdt er een bus omhoog die je voor een klein bedrag naar boven rijdt. Houdt hierbij wel rekening met de siësta.

Ook kan de weg naar boven door weersomstandigheden nog ontoegankelijk zijn. Je moet het stuk dan wandelen. En je kunt natuurlijk altijd zelf naar boven wandelen.

Vinuesa, Castilla y León, Spanje

Is de Laguna Negra kindvriendelijk?

Het pad naar boven vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats en de houten vlonders zijn goed te doen voor kleine kinderen. Als je moet parkeren op 1,8 kilometer van het meer houdt er dan rekening mee dat deze 1,8 kilometer over een geasfalteerde weg steil bergop gaat. De klim vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats is niet geschikt voor buggy’s en wandelwagens. Een buik- of rugdrager kan uiteraard wel.

De wandeling naar de waterval is niet zo ver, maar er moet wel wat geklauterd worden. Bij sneeuw kan het lastig zijn.

Eten en drinken

Bij beide parkeerplaatsen is een tentje waar je wat snacks en drinken kunt kopen, deze zijn echter niet altijd open. Op 100 meter van de onderste parkeerplaats is een restaurant. In Vinuesa zijn er diverse restaurants en bars waar je wat kunt krijgen.

Kleding en schoenen

Houdt er rekening mee dat Laguna Negra hoog in de bergen ligt. Het kan er wat kouder zijn. Daarnaast zijn goede wandelschoenen een pré. Zeker als je gaat wandelen. Er is weinig schaduw dus zonbescherming is noodzakelijk.