Peña El Vaso

Onontdekte rotsformaties in de Picos de Urbión

Onze waardering:

Peña El Vaso

Peña El Vaso is een groep bizarre rotsformaties in de buurt van het plaatsje Quintanar de la Sierra in de provincie Burgos in Castilla y Léon. Het behoort tot het Picos de Urbión gebergte. De formaties hebben door de erosie allemaal bijzondere vormen gekregen. Zo heb je rotsen die lijken op een fles en een hand. Het leuke is, dat het nog onontdekt is. Het ligt hoog in de bergen op ongeveer 2.000 meter. Het kostte even wat moeite om het te vinden, maar het is zeker de moeite waard.

Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een kilometer heuvelop lopen om bij Peña El Vaso te komen. De wandeling start in het bos. Je komt eerst langs een uitzichtpunt over de vallei. De route wordt door geschilderde strepen op de bomen en rotsen gemarkeerd. Volg deze markeringen goed, want je loopt de markering zo voorbij. Zeker bij het stuk waar je bij de rotsen omhoog moet. Zodra je bij de rotsen naar boven loopt begint het mooie gedeelte. Je loopt dezelfde route weer terug naar de parkeerplaats.

Route en parkeren Peña El Vaso

Je kunt met de auto helemaal tot aan de start van de wandeling rijden. Dit is wel grotendeels over onverharde wegen. Peña El Vaso wordt niet bewegwijzerd. Rij in eerste instantie naar de Necropolis de Cuyacabras (google maps kent deze), ga daar rechtdoor. Vervolgens rij je richting de Hermitage van Cueva Andrés. Deze rij je voorbij door de weg te blijven volgen. Hierna kom je bij een splitsing waar borden staan. Hier moet je linksaf de weg omhoog volgen. Ten tijde van ons bezoek was het bord naar links voor Peña El Vaso afgebroken. Als je deze weg uitrijdt, kom je bij een soort van parkeerplaats. Vanaf daar moet je te voet verder.

Is Peña El Vaso kindvriendelijk?

De wandeling vanaf de parkeerplaats is met kinderen goed te doen. Ze moeten wel een kilometer omhoog kunnen lopen en uiteraard niet te dicht bij de klifranden komen. De wandeling is niet geschikt voor buggy’s of wandelwagens. Een buik- of rugdrager kan wel.

Eten en drinken

Ter plekke is niets te verkrijgen. Het dichtstbijzijnde is restaurant/bar “El Refugen”. Deze ligt bij de ingang van het park. Je kunt hier prima tapas eten. Bij goed weer is er buiten een terras in het gras, tussen de koeien. En er is een speeltuin bij.

Kleding en schoenen

Goede wandelschoenen zijn vereist. Je zit hoog, dus het kan afhankelijk van het seizoen wat kouder zijn. Wij liepen deze wandeling op 1 mei en toen lag er nog een beetje sneeuw. Zonbescherming is ook een must. Het tweede deel van de wandeling loopt over een plateau tussen de rotsen en hier is weinig schaduw.