Puron kloof (Desfiladero del rio Puron)

Prachtige kloof in Tobalina vallei en Parque natural Valderejo

Onze waardering:

Puron kloof (desfiladero del rio Puron)

De mooiste kloof in Las Merindades in Castilië y Léon is zonder meer de Puron kloof (desfiladero del rio Puron). De wandeling naar en door de Puron kloof gaat deels door de Tobalina vallei en deels door het Parque natural Valderejo. Je vind hier mooie uitzichten op de rotsbergen van de Tobalina vallei, een prachtige kloof en meerdere watervallen. Ook is dit het gebied waar de vale gier nestelt. De kans is groot dat je er een ziet.

De kloof is zowel vanuit Herran (Burgos) in Castilië y Léon als vanuit Lalastra in het Baskenland te benaderen. Het mooiste deel van de wandeling bevindt zich tussen Herran en Ribera. Aangezien we deze wandeling met jonge kinderen hebben gedaan, hebben wij hebben ervoor gekozen om dit stuk van de wandeling te nemen en niet helemaal naar Lalastra te lopen. De wandeling naar Lalastra is 10,4 kilometer als je kiest voor de rondweg of 7,8 kilometer als je via dezelfde weg terug gaat.

De wandeling begint vanaf de parkeerplaats net voor het plaatsje Herran. De officiële route voert je om Herran heen, maar je kunt de wandeling naar de kloof ook bereiken vanuit Herran zelf. Als je op het pad komt, zie je de mooie rotswanden al liggen. Vervolgens wordt het uitzicht alleen maar mooier. Je komt eerst langs de hermitage San Roque. En vlak voordat je een stuk door het bos gaat vind je de eerste waterval.

Vervolgens loopt het pad door een stuk bos, waar je sporadisch uitzicht hebt op de bergen. Dit wordt ruimschoots goedgemaakt. Je komt uit bij een passage met overhangende rots. Vanaf hier begint de het smalle deel van de kloof. Dit is het mooiste stuk van de wandeling. In dit stuk vind je twee watervallen. Een daarvan kun je bekijken door een trap naar beneden af te dalen. Vervolgens kun je nog een stukje verder lopen totdat je bij een poort komt. Je kunt hier kiezen om om te draaien (zoals wij gedaan hebben) of verder te lopen naar Ribera of Lalastra.

Op de terugweg of als je de grote ronde kiest, kun je je nog aan de klim naar Santa Anna wagen. Je vind hier een uitzichtpunt over de vallei.

Route en parkeren Puron kloof

Rij naar het plaatsje Herran in de provincie Burgos. Vlak voor het dorpje bevind zich een grote parkeerplaats bij de start van de wandeling. Auto’s mogen het dorp niet in.

Is de Puron kloof kindvriendelijk?

De wandeling gaat heen bergop en je loopt langs afgronden. Waakzaamheid is dus wel geboden. Het pad is rotsachtig met af en toe een trap. Een buggy of wandelwagen kun je dus thuislaten. Een rugdrager of buikdrager is het alternatief.

Eten en drinken

In Herran zit een bar en restaurant. Deze is alleen niet altijd open. Na ongeveer een kilometer zijn er picknicktafels. Deze vind je ook in Lalastra en Ribera.

Kleding en schoenen

Goede wandelschoenen zijn een must. Daarnaast loop je niet altijd in de schaduw dus neem zonprotectie mee. Zorg ook voor voldoende water. Dit is onderweg niet te verkrijgen.

Overig

Het visitor centre zit in Lalastra. Hier kun je informatie krijgen over deze wandeling en het parque natural Valderejo.