Rio Lobos Canyon (Canon del Rio Lobos)

Mooiste canyon van Castilië en Leon

Onze waardering:

Rio Lobos Canyon (Canon del Rio Lobos)

De topattractie van de provincies Soria en Burgos in Castilië y Léon is de Rio Lobos canyon. Dit is een prachtige canyon met metershoge wanden die je wandelend kunt bezoeken. De canyon is 25 kilometer lang. Het reliëf van de soms bijna 200 meter hoge wanden is erg mooi. Ook vind je natuurlijke bogen en grotten. Er zijn ook zijn veel vogelsoorten te vinden. Kijk niet raar op als er tijdens de picknick in een keer een roodborstje naast je gaat zitten. Er zijn drie ingangen voor de canyon. Wij beschrijven de bezienswaardigheden vanaf de parkeerplaats Valdecea, te bereiken vanaf de ingang bij het plaatsje Ucero. Hier vind je het mooiste en druk bezochtste deel van de canyon. Volg vanaf de parkeerplaats of de Senda del rio (wandelpad langs de rivier) of het buggypad. Wij vonden de Senda del Rio iets prettiger om te lopen en je hebt dan mooi uitzicht op de steile rotswanden aan de rechterkant. Je komt dan vanzelf uit bij de Hermitage San Bartolomé.

Hermitage San Bartolomé

De ingang bij het plaatsje Ucero wordt het meest bezocht. Dit is niet voor niets. Het is de plek waar vandaan je naar de Hermitage van San Bartolomé kunt wandelen. Dit is een Romaanse kapel uit de 13e eeuw die door de Tempeliers is gebouwd. Deze tempel is gebouwd met stenen uit de canyon en past daardoor perfect in het plaatje. Het deel van de Rio Lobos Cayon waar deze tempel staat is ook heel erg mooi.

Cueva Grande

Vlak achter de tempel vind je een grot, de cueva grande. Hier zijn rotstekeningen te vinden. In de grot kun je een mooie foto maken van de tempel met de ingang van de grot als kader. Als je het pad volgt rechts naast de tempel en dan bij de splitsing naar rechts gaat, kom je in de grot.

El Balconillo

El Balconillo ligt ook vlak bij de tempel. Het is een mooi venster in de wand waar je uitzicht hebt op een ander deel van de kloof. Het is vanaf het wandelpad ter hoogte van de brug goed te zien aan je linkerhand. Om hier te komen moet je het pad volgen dat voor de ingang van de Hermitage langsgaat. Een korte klim naar boven leidt naar El Balconillo. Het is een klim langs een steile rotswand zonder bescherming, dus minder geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Senda del Rio (het pad van de rivier)

Na het bezoeken van alle bezienswaardigheden rondom de tempel kun je verder wandelen over de Senda del Rio. Deze route loopt langs de rivier en is dan ook makkelijk te volgen. Dit pad is 25 kilometer lang en voert vanaf de parkeerplaats van Valdecea helemaal naar Hontoria del Pinar. Als je het pad volgt rechts langs de hermitage over de brug en dan bij de splitsing naar links gaat, vervolg je deze wandeling. Meestal wordt er maar een deel van deze route gelopen aangezien de eerste 6 kilometer het mooiste zijn. De wandeling is prachtig en voert letterlijk langs diverse hoogtepunten. Je vind hier ook veel vogels, waaronder ook gieren die hier hun nesten hebben. Het is zeker buiten het hoogseizoen een oase van rust. De route is vrijwel vlak, af en toe een beetje modderig (afhankelijk van het seizoen) en als het water hoog staat dan is het lastig om de rivier over te steken via de stenen die in het water liggen. Tijdens de wandeling kom je een paar herkenningspunten tegen. Zo heb je aan het begin van de wandeling de Colmenar de los Frailes. Hier zie je oude bijenkorven staan hoog in een inkeping in de rotsen.

Uitzichtpunt La Galiana

Er zijn diverse uitzichtpunten in het park. De meeste zijn per auto te bereiken. De meest bekende is het uitzichtpunt La Galiana. Deze kijkt uit op de ingang van de canyon bij Ucero. Ook zie je hier vandaan het kasteel van Ucero. Je vind deze door de bergpas op te rijden richting San Leonardo de Yague.

Route en parkeren Rio Lobos canyon

De ingang ligt vlak bij het plaatsje Ucero. Kom je uit de richting San Leonardo de Yague. Rij dan bij de splitsing na de bergpas rechtdoor (en niet naar Ucero). Kom je van de richting Ucero, ga dan linksaf en dus niet de bergpas op tenzij je naar het uitzichtpunt Galiana wilt.

Er zijn drie parkeerplaatsen voor de Rio Lobos canyon:

  • Valdecea
  • Cueva Fría;
  • Fuente Engómez.

Valdecea ligt het dichtstbij de hermitage en is vanzelfsprekend de meest populaire. Deze ligt op ongeveer één kilometer lopen van de hermitage San Bartolomé. Het aantal beschikbare parkeerplaatsen is echter beperkt. Je zult je dan tot een van de andere parkeerplaatsen moeten wenden. Fuente Engómez ligt het dichtst bij de ingang van het park, maar daardoor wel het verst van de hermitage (op ongeveer 2,5 kilometer).

Is de Rio Lobos canyon kindvriendelijk?

De Rio Lobos Canyon is heel kindvriendelijk. Zeker het deel dat naar de hermitage leidt. Er is aan de rechterkant een heus buggy pad gemaakt. Deze kan inderdaad met een buggy worden gedaan, maar gezien de gravel ondergrond is een wandelwagen toch fijner lijkt ons. De wandeling langs het rivierenpad, El Balconillo en de Cueva Grande zijn niet toegangkelijk met een buggy. Hier is een buik- of rugdrager meer geschikt. Soms moet je de rivier oversteken via stenen in het water. Voor hele jonge kinderen kan dit lastig zijn.

Eten en drinken

De eerste mogelijkheid om iets te eten of te drinken te kopen is bij de ingang van de canyon. Bij de parkeerplaatsen en onderweg is niets te verkrijgen. In Ucero zijn ook diverse restaurants. Zorg zelf voor voldoende water en neem je picknick mee als je ver gaat wandelen.

Kleding en schoenen

Het kan erg warm zijn in de canyon. Zeker in de zomermaanden. De hitte kan niet weg tussen de rotswanden. Zorg voor goede zonprotectie en voldoende water. Voor het bezoeken van El Balconillo, Cueva Grande en het pad van de rivier zijn goede wandelschoenen aan te raden.

Overig

Er zijn ook ingangen bij Honteria del Pinas en vanaf de brug van de zeven ogen (SO-934, puente de los siete ojos) tussen de Santa María de las Hoyas en Arganza ongeveer halverwege de canyon.

El Burgo de Osma

20 minuten rijden van de Rio Lobos Canyon ligt het bezienswaardige stadje El Burgo de Osma. Met name de kathedraal en de straatjes en pleintjes hieromheen zijn erg mooi. Loop ook even door de oude stadspoort. Hier vind je de oude vestigingsmuren en kun je doorlopen naar de resten van het fort die boven op een heuvel staat. Een ander leuk plein is de Plaza Major. Je vind hier het bezienswaardige stadshuis en het oude ziekenhuis (San Augustin). Parkeren kun je in het nieuwe deel van de stad.