San Bernabé in Ojo Guareña

Enorme karstgrot met ingebouwde hermitage

Onze waardering:

San Bernabé in Ojo Guareña

Ojo Guareña is het grootste karstcomplex van Spanje. Het herbergt maar liefst 18 grotten. Aan een van deze grotten is de hermitage van San Bernabé gebouwd. Dit levert een fantastisch plaatje op. De hermitage is mooi verwerkt in de grotwanden. Maar niet alleen de buitenkant is erg mooi. Je kunt een rondleiding va 45 minuten krijgen door de grot. Deze is in het Spaans. De rondleiding begint met een video met Engelse ondertiteling. Daarna ga je de grot in. Eerst wordt getoond dat de grot bewoond is geweest en hoe de mensen kookten en hun voedsel opsloegen. Ook zie je nog de plaats waar vroeger een waterval heeft gestroomd.

Aan het einde van de rondleiding kom je bij het hoogtepunt: de hermitage van San Bernabé. Hier zijn de grotwanden helemaal beschilderd. Deze schilderingen vertellen het verhaal van de martelaarsdaden van San Tirso en zijn honderden jaren oud. De rondleiding is uitsluitend in het Spaans.

De buitenkant van de hermitage van San Bernabé is gratis te bezoeken. Een bezoek aan de grot moet je van te voren boeken. Rondleidingen zijn niet iedere dag. Meer informatie vind je op de site van Ojo Guareña. Als je op de knop tickets klikt, kun je zien op welke dag er nog plaatsen beschikbaar zijn. Betalen doe je met de creditcard. Je krijgt vervolgens via e-mail een bevestiging. Deze bevestiging kun je laten zien op je mobiele telefoon als je daadwerkelijk de grot gaat bezoeken. Zorg dat je een kwartier van te voren aanwezig bent.

Route en parkeren Hermitage van San Bernabé

Google Maps kent Ojo Guareña of Ermita San Bernabé. Vlak voor het pad naar de hermitage vind je een grote parkeerplaats. Je loopt een klein stukje omhoog vanaf de parkeerplaats en dan daal je via de trappen af naar de hermitage. De ticket office vind je aan het einde van dit pad.

Is de hermitage van San Bernabé kindvriendelijk?

De tour door de grot is vlak en veelal op een betonnen vloer, dus prima te doen voor kinderen en buggy’s. De rondleiding duurt 45 minuten en is alleen in het Spaans. Hier kunnen ze wat moeite mee hebben.

Eten en drinken

Vlak achter het ticket office staat een automaat waar je wat te drinken uit kunt halen. Voor wat te eten moet je in een van de omliggende dorpjes zijn.

Kleding en schoenen

Het is gemiddeld tussen de 11 en 13 graden in de grot. Zorg voor een extra laag kleding.

Cueva Palomera, Puentedey en Las Pisas

Naast de San Bernabé grot is ook de Palomera grot (cueva Palomera) te bezoeken. Ook dit gaat door middel van een rondleiding. Ook zijn er avontuurlijke excursies in deze grot te boeken.

In de buurt van de hermitage van San Bernabé ligt ook het bezienswaardige Puentedey. Dit dorp is gebouwd op een natuurlijke brug. Om dit te zien, kun je stoppen bij de brug midden in het dorp. Vlak bij Puentedey ligt de waterval van la Mea. Houdt er rekening mee dat deze alleen te zien is in en vlak na het regenseizoen. Meer informatie vind je onder het artikel watervallen van Burgos.

Niet heel ver van Puentedey ligt de waterval Las Pisas. Deze hebben we in een apart blog beschreven.

Wij hebben de hermitage op één dag bezocht met de waterval van la Mea, Puentedey (fotostop) en de waterval Las Pisas.