Watervallen van Burgos

Prachtige watervallen in provincie Burgos

Onze waardering:

Watervallen van Burgos

Het gebied Las Merindades in het district Burgos (Castilië y Léon) herbergt veel watervallen. Wij hebben er tijdens onze vakantie een  groot aantal van bezocht. Deze zullen wij hieronder beschrijven. Helaas zijn niet al deze watervallen permanent. In het regen- en smeltwater seizoen zijn de meeste wel goed te zien. Wij waren er begin mei en hebben veel van de watervallen nog kunnen zien. De meeste watervallen die we hieronder beschrijven zijn door middel van korte wandelingen te bereiken. Dus ook goed te doen met kinderen. Alleen voor de Las Pisas waterval en Nervion waterval moet je wat verder lopen.

Las Pisas waterval (cascada de las Pisas)

Van de watervallen die we hebben gezien, vonden we de las Pisas waterval de mooiste. Deze waterval ligt wat verder in een bos, tussen de rijke vegetatie. Het is ongeveer twee kilometer wandelen enkele weg. Er zitten wel een paar pittige klimmetjes en dalen in. De Pisas waterval staat in de zomer en begin van de herfst praktisch droog. Hij is op zijn mooist in het regenseizoen en begin van de lente.

Je vind deze waterval bij het gehucht Villabáscones de Bezana. Google maps kent deze waterval als  waterfall Pisces. Vlak voor het dorp vind je een parkeerplaats. Hier kun je de auto achterlaten. In het dorp mogen namelijk alleen bewoners parkeren. Vervolgens kun je weg naar beneden volgen die naar het dorp leidt. Loop voorbij de kerk en daar vind je het begin van het pad (GR85).

De route is goed gemarkeerd en als je het even niet meer weet, loop dan tegen de stroming van de rivier in. Al aan het begin van de wandeling moet je een keer over de rotsen een andere waterval oversteken. Ook moet je een keer een brug over de Gandara rivier over.

Denk overigens niet dat je in Villabáscones de Bezana wat de drinken of eten kunt krijgen. Er zijn hier geen voorzieningen. En aangezien het een stuk van de bewoonde wereld af ligt, is het raadzaam om voldoende eten en drinken mee te nemen.

La Mea waterval (Cascada La Mea)

De waterval die we met de Las Pisas waterval gecombineerd hebben is de cascada La Mea. Deze waterval stort zich vanaf een hoge bergwand in een kloof naar beneden. Ook is het mogelijk om achter deze waterval te komen. Op het moment dat wij er waren stroomde deze waterval nog wel, maar was niet meer op volle sterkte. In het droge seizoen staat deze waterval droog.

Je vind deze waterval op ongeveer 600 meter van het plaatsje Puentedey, een dorpje dat is gebouwd op een natuurlijke brug. Er ligt een kleine parkeerplaats bij de waterval. Het is vanaf daar ongeveer 200 meter lopen naar de waterval.

Peñaladros waterval

De Peñaladros waterval is een 13 meter hoge, iets bredere waterval. Het is een mooie waterval  geflankeerd door de prachtige omgeving van de Mena vallei. Deze waterval is permanent, al kan in het droge seizoen de stroom wel minder worden.

Je vind deze waterval vlak achter het gehucht Cozuela. Vlak achter Cozuela vind je de afslag naar beneden naar de waterval. Wij hebben de auto geparkeerd bij een vakantieparkje, maar weten niet zeker of dit wel mocht. Vanaf daar is het een kleine wandeling naar de bovenkant van de waterval. Het is ook mogelijk naar de voet van de waterval te lopen.

Tobalina waterval (Cascada de Pedrosa de Tobalina/Cascada El Penon)

De Tobalina waterval is een 20  meter hoge en 100 meter brede waterval, die in het regenseizoen spectaculair is. In de zomer blijft er nog maar een klein stroompje over en wordt de plas rond de waterval gebruikt voor recreatie. Toen wij hem bezochten was er nog een goede stroom te zien aan de linker en rechterkant van de waterval.

Je vindt de waterval midden in het dorpje Pedrosa de Tobalina vlak bij Trespaderne. Je kunt de auto hier langs de kant van de weg parkeren. Volg vervolgens de borden Cascada El Penon. Een pad van nog geen 100 meter leidt naar een uitzichtpunt en daarna kun je verder lopen naar de voet van de waterval.

Watervallen van Tobero (Cascadas de Tobero)

Vlak bij het mooie stadje Frias ligt het dorpje Tobero. Hier vindt je een korte wandeling die leidt langs verschillende permanente watervallen die midden in het dorp liggen.

Bij de Hermitage van Santa Maria de la Hoz (Ermita de Santa Maria de la Hoz) is een parkeerplaats. Daar begint een wandelpad afdalend richting het dorp die langs de watervallen leidt. Op meerdere plaatsen zijn uitzichtpunten gemaakt. Als je het dorp bereikt zie je borden staan die je wijzen naar nog twee uitzichtpunten, Cascada I en Cascada II. Zeker doen. De watervallen zijn prachtig.

Waterval van Tartalés (Cascada de Tartalés de los Montes)

Vlak achter het dorpje Hoz de Valdivielso vind je de waterval van Tartalés. Een paardestaart waterval geflankeerd door hoge rotsen en een tunnel. Ook deze waterval is permanent.

Een zeer smalle weg leidt naar het dorpje Tartalés de los Montes. Vlak voor de tunnel ligt de waterval. Er zijn geen parkeerplaatsen, maar je kunt je auto achterlaten in de haarspeldbocht vlak voor de tunnel. Als je een stukje omhoog loopt, kom je bij een uitzichtpunt op de waterval.

Een alternatief is je auto achter te laten vlak voor het dorpje Hoz de Valdivielso en het stuk door de prachtige omgeving naar de waterval te wandelen. Je hoeft dan niet de smalle bergweg met de auto op.

Nervion waterval (Salto de Nervion)

De Salto del Nervion stond helaas al droog tijdens ons bezoek en we hebben hem daarom ook niet bezocht. Het is echter de allermooiste waterval van deze regio en één van de mooiste van Spanje. Vandaar dat we hem wel willen noemen. Ook zonder water is het overigens nog steeds een mooie wandeling.

De Salto del Nervion is de hoogste waterval van Spanje. Deze 220 meter hoge waterval ligt in de prachtige Delika canyon. De waterval is echter gemiddeld maar 40 dagen per jaar te zien tijdens het regen en dooi seizoen. Er zijn diverse wandelingen mogelijk. Je kunt kiezen om alleen naar een van de twee uitzichtpunten (PR-BU 41 of  PR-BU 42) te wandelen of een rondwandeling te maken. De afstand is afhankelijk van waar je de auto kunt parkeren. Vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats is het ongeveer twee kilometer lopen naar de uitzichtpunten. Een rondwandeling (PR-BU 41 + PR-BU 45 + PR-BU 42)  is 6,4 kilometer lang.

De afslag naar de parkeerplaatsen vind je op de weg tussen Berberana en Orduña (BU-556). In Google Maps  voer niet Salto de Nervion in, maar Casa del Parque Monte Santiago. De dichtstbijzijnde parkeerplaats ligt bij het Casa del Parque. Er zijn ook nog wat parkeerplaatsen aan dezelfde weg die wat verder weg liggen en waar je moet parkeren als de dichtstbijzijnde vol is. Wil je weten of de Nervion waterval water heeft? Zoek dan op Twitter, Instagram of andere sociale media  #saltodelnervion.