Welke reisverzekering heb ik nodig?

Als je vakantie eenmaal is geboekt, kun je beginnen met de voorpret. Een vakantie is echt iets waarop je je kunt verheugen. Dan wil je niet nadenken over problemen vooraf of tijdens je vakantie. Regel daarom gelijk je verzekering na het boeken. Dan hoef je er niet meer bij stil te staan. Maar welke reisverzekering heb je nodig? En waar moet je op letten?

Welke reisverzekeringen zijn er?

Er zijn grofweg twee varianten: de annuleringsverzekering en de reisverzekering. De annuleringsverzekering verzekert je voor het geval je niet op reis kunt. Bijvoorbeeld door ziekte of het overlijden van een direct familielid. Met een reisverzekering ben je verzekerd voor verschillende situaties tijdens je reis of verblijf. Denk daarbij aan schade of verlies van bagage, maar ook aan medische hulp. Je zorgverzekering dekt namelijk niet alles.

Een kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Je hebt vaak de keuze uit een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering. Bij een kortlopende reisverzekering verzeker je je voor één vakantie. De verzekering eindigt automatisch zodra je vakantie is afgelopen. Met een doorlopende reisverzekering ben je gedurende de looptijd van de verzekerd bij elk uitstapje waar een betaalde overnachting bij zit. Dus of je nu een nachtje in een hotel slaapt of vier weken weg bent, je bent verzekerd. Iedere keer geldt de dekking  weer opnieuw. Ook de premie van de verzekering loopt altijd door. Voordeel is dat je er niet over na hoeft te denken. Nadeel is dat je het voor jezelf moet agenderen als je de verzekering wilt opzeggen. Ga je langer dan drie weken of vaker op vakantie? Dan is een doorlopende reisverzekering goedkoper.

Centraal Beheer biedt zowel een kortlopende als een doorlopende reisverzekering. De verschillen tussen beide verzekeringen hebben ze naast elkaar gezet.

Heb ik een annuleringsverzekering nodig?

Een annuleringsverzekering is niet noodzakelijk, maar vaak wel handig. Stel jezelf de vraag of je het risico wilt lopen dat je je geld volledig kwijt bent als je onverhoopt niet op vakantie kunt of tussentijds terug moet. In een aantal situaties is het verstandig om er wel één af te sluiten. Bovendien is een annuleringsverzekering niet duur. Voor een klein bedrag regel je dat je je reeds betaalde vakantie (deels) vergoed krijgt, mocht je onverwacht moeten annuleren. Hieronder een aantal overwegingen voor het wel of niet afsluiten van een annuleringsverzekering:

  • Heb je minder dan twee weken geleden geboekt? Meestal geldt dat je binnen twee weken na het boeken van je vakantie de annuleringsverzekering geregeld moet hebben.
  • De tijd tussen boekdatum en vertrekdatum. Des te meer tijd er tussen het boeken en de start van de reis zit, des te groter de onzekerheid over het daadwerkelijk kunnen gaan. Boek je je reis ver van tevoren dan is een annuleringsverzekering aan te raden. Daarentegen kun je een last-minute boeking niet altijd verzekeren.
  • De hoogte van de reissom en het maximale verzekerde bedrag. Boek je een hotelovernachting voor twee dagen of ga je een georganiseerde rondreis door Zuid-Afrika maken? Qua prijs een groot verschil. Voor de hotelovernachting durf je wellicht het risico te lopen dat je het geld niet terugkrijgt. En mogelijk is de rondreis te duur om volledig vergoed te krijgen. Is je reis duurder dan het maximale verzekerde bedrag? Soms kun je je bijverzekeren.
  • Gezondheid van jezelf en directe familie. Hoe groot acht je de kans dat je moet annuleren vanwege je eigen gezondheid of die van een direct familielid? Is die kans vrij groot, dan kan de verzekeraar daar moeilijk over doen. Bespreek dit daarom met je verzekeraar, voordat je de verzekering afsluit.
  • Voorwaarden van de verzekeraar. Check altijd de hoogte van het verzekerde bedrag en de redenen waarom je wel én niet kan annuleren. Centraal Beheer heeft op haar site duidelijk uitgelegd wat wel en niet verzekerd is op haar annuleringsverzekering.

Waar moet ik opletten bij het afsluiten van een reisverzekering?

Uiteraard speelt de hoogte van de premie een belangrijke rol. Maar de goedkoopste is niet altijd het beste voor je. Net zo min als de duurste. Verdiep je daarom altijd in de voorwaarden van de verzekering en kijk daarbij naar jouw situatie. Waar kun je zoal opletten?

  • Keuze kortlopend of doorlopend. Ga je langer dan 21 dagen op reis of ga je vaker per jaar weg? Dan is een doorlopende reisverzekering waarschijnlijk goedkoper.
  • Europa of werelddekking. Europadekking is goedkoper. Check welke landen onder de Europadekking vallen. Mogelijk heb je geen werelddekking nodig.
  • Hoe lang ga je maximaal per keer op vakantie? Soms kun je hier je verzekering en dus je premie op af stemmen.
  • Waarvoor ben je verzekerd als jezelf als persoon of een medereiziger iets overkomt?
  • Is bagage verzekerd? Welke bagage valt onder de dekking? Tegen welke verzekerde bedragen? En is er een eigen risico?
  • Wat is de dekking voor medische kosten? Je zorgverzekering dekt alleen de kosten die dezelfde behandeling in Nederland zou kosten. In sommige landen zijn de kosten voor medische zorg hoger. De reisverzekering kan deze extra kosten vergoeden.
  • Ben je verzekerd voor pechhulp voor bijvoorbeeld je auto, motor of caravan nodig? En hoe zit daar ook vervangend vervoer bij?
  • Wat krijg jij of je nabestaanden vergoedt als je tijdens je reis een ongeval krijgt, waardoor je invalide wordt of overlijdt?
  • Winter- of watersportdekking. Is dit standaard meeverzekerd of kun je het bijverzekeren? Deze dekking maakt de verzekering vaak duurder.
  • Wat krijg je vergoed als je eerder naar huis moet?
  • Is een zakenreis meeverzekerd? Meestal moet je dit bijverzekeren

Centraal Beheer heeft voor haar doorlopende reisverzekering de dekkingen duidelijk uitgelegd op haar website. Daarnaast kun je je een aantal dekkingen wel of niet afsluiten, zodat je alleen betaalt voor dat wat je nodig hebt.